WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jenever: De Moor XO Founder's Reserve 12 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, augustus 23, 2017 07:00:32

Distilleerderij: Stokerij De Moor
Regio: België
Fles: De Moor 12 Year Old XO Founder's Reserve Single Malt Graanjenever
Kleur: amber
ABV: 43%

Peperkoek

Al sinds 1910 maakt Stokerij De Moor in Aalst jenever. Ondertussen maken ze ook gin, korenwijn en verschillende likeuren, zoals hun bekende Elexir; Voor het eeuwfeest in 2010 bottelden ze voor het eerst een single malt graanjenever die twaalf jaar had gerijpt op Bordeaux wijnvaten. Wacht even... single malt graanjenever... is dat niet gewoon whisky? Toen ik het de dame achter de stand van De Moor op de Global Spirits Expo vroeg, gaf ze toe dat dit aan alle wettelijke vereisten voldoet, maar dat ze het goedje - omwille van hun traditie en bekendheid - liever graanjenever noemen. De Moor wil deze single malt exclusief houden en bottelt daarom slechts 4 vaten per jaar, wat neerkomt op zo'n 700 flessen.

Peperkoek, anijs, rozijnen en overrijpe pruimen: dat is de neus in een nutshell. Daar komt nog wat overrijpe banaan bij, alsook iets van boter en op de achtergrond een hint van vermolmd hout. Apart, maar wel lekker.

Hij is lekker romig en rond met opnieuw flink wat peperkoek en overrijp fruit, maar ook toetsen van sherry en zoethout. Kruidnagel en opnieuw iets van gebrand hout. Lekker, maar wel apart.

De afdronk is betrekkelijk lang en licht gekruid. De peperkoek is nooit ver weg.

Hij is mooi in balans en houdt qua smaakprofiel het midden tussen een single malt en een roggewhisky. Maar het distillaat is 100% gemoute gerst. Straf. Maar zeker interessant.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-06-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)