WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dailuaine 17 Year Old 1996 Highland Laird

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, augustus 20, 2017 15:45:27

Distilleerderij: Dailuaine
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dailuaine 17 Year Old 1996/2014 Bartel Rawlings Int 'Highland Laird', bourbon hogshead
Kleur: zonlicht
ABV: 51,9%

Onbekend is Onbemind

Dailuaine is een beetje een nobele onbekende,omdat 98% van de productie in de blends van het moederbedrijf Diageo verdwijnt. Eigenlijk is dat spijtig, want Dailuaine kan echt lekker zijn. Degene die ik vandaag proef wordt vermarkt onder het label 'Highland Laird'. Leuke anekdote: Dailuaine was de eerste distilleerderij in Schotland die het typische pagodedak van architect Charles Doig bovenop zijn kiln kreeg.

De neus is fruitig, maar meteen ook een beetje stoffig. Banaan, perzik, Granny Smith appels, grassen, boterbloemen en hooi. Onmiddellijk daar onder ontwaar ik flink wat toffee, noten, nougat. Kamfer en kaneel. Elke keer als ik mijn neus in het glas steek, lijken de aroma's door elkaar gegooid. Leuke start.

De body is wat aan de zwakke kant, moet ik zeggen. Maar qua smaken zit het meer dan goed. Veel appel, limoensap, grapefruit en heus wat pepers en gember. Tintelt en danst op de tong. Zeer levendig. Midpalate komt er vanille opzetten, nog meer citrus en zoethout.

De finish mag er ook best wezen: middellang, warm en licht zoetzuur tot het laatste moment.

Wat een leuke Dailuaine. Onbekend is onbemind, ik weet het. Maar deze moet je toch eens proeven, hoor. Aanrader. Verkrijgbaar bij Anverness in Berchem. Met dank voor het sample, Peter!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-10-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)