WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dailuaine 11 Year Old 2004 SMWS

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, augustus 20, 2017 08:03:01

Distilleerderij: Dailuaine
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dailuaine 11 Year Old 2004/2016 SMWS 41.72 'A Library of Spices', 1st fill bourbon barrel, 222 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 60 %

Kruidig, Zoet & Fruitig

Terwijl de Scotch Malt Whisky Society zijn range ondertussen in een nieuw jasje gestoken heeft - met kleuren die niet naar regio's, doch naar smaakervaringen verwijzen - probeer ik nog een oude botteling van distilleerderij 41. Dat is Dailuaine in hartje Speyside. Het is het 72e vat van deze distilleerderij dat de SMWS bottelde en het leverde 222 flessen op een heuse 60%. Hij werd gedistilleerd op 11 mei 2004 en gebotteld op 23 maart 2016, dus net geen 12 jaar oud.

Kruidig, zoet en fruitig. In die volgorde ervaar ik deze malt op de neus. Kruidig als van gember, kruidnagel en zwarte peper, zoet als van roombollen en wat rietsuiker en fruitig als van pomelo en appels. Mooi, hoor.

De aanzet is stevig, maar zeker niet brandend. Zachtjes prikkelend, dat wel. Zelfde volgorde op de tong. Kruidig, zoet en fruitig. Maar nu ook flink romig. Doet me wat denken aan vanillevla of crème brûlée, maar dan geflankeerd met een kopje espresso met veel melkschuim.

De afdronk is lang en verrassend zacht. Nergens ook maar een spoortje eik te vinden, behoudens dan in de grote kruidigheid.

Ja, Dailuaine's eenvoud siert 'm. Met dank aan Gert voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)