WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Pierde Almas Botanica +9

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, augustus 10, 2017 17:26:53

Distilleerderij: Pierde Almas
Regio: Mexico
Fles: Pierde Almas Botanica +9
Kleur: clear
ABV: 45%

Mezcal Gin

Ik liep onlangs PROOF binnen en werd een sample van deze spirit in de handen gedrukt. 'Moet je proeven!' was het devies. Maar is dit gin... of is dit mezcal? Een beetje van alle twee, zo blijkt. Hij wordt namelijk gemaakt via dubbele distillatie van Espadin agave als basis; dan worden er 9 klassieke botanicals aan toegevoegd en volgt er nog een derde distillatie. De 9 botanicals zijn jeneverbes, koriander, Engelenwortel, appelsien, orriswortel, cassiaschors, steranijs, venkel en nootmuskaat.

Nou, de neus is op z'n zachts gezegd heel apart. Ik krijg voornamelijk citrus en iets van rook. Dennenappels en iets wat me aan Spaanse pepers doet denken. Op de neus is het meer mezcal dan gin, moet ik zeggen, maar dat neemt niet weg dat ik 'm lekker en intrigerend vind.

Hij is erg, erg zacht op de tong, hoor. Nu komt de citrus eerst, onmiddellijk gevolgd door vanille en dennenappels. Hij wordt wat romig. Hars. De venkel laat van zich horen en midpalate wordt hij een tikkeltje kruidig. Ook de jeneverbes doet haar duit in het zakje, waardoor hij op smaak langzaam maar zeker van mezcal richting gin evolueert.

De afdronk is lang en een tikkeltje drogend en verrassend zoet.

Persoonlijk vind ik gin erg lekker, maar mezcal een moeilijke drank. De combinatie van beiden werkt wat mij betreft prima. Dit is een harmonieus geheel.

GIN & TONIC

Ik geef toe: ik ga op veilig spelen. Dus hou ik het eenvoudig bij wat citrusschillen en een karrenvracht aan ijs, alvorens er de Erasmus Bond botanical tonic aan toe te voegen. Het resultaat is verrassend. Zowel qua neus als smaak. Het is een mooi samenspel tussen enerzijds aardse tonen en anderzijds zoetzure, fruitige toetsen. Misschien dat deze, door zo atypisch te zijn, niet voor iedereen is weggelegd, maar ik vind 'm alvast geweldig.

Er is maar één nadeel aan deze fles en dat is dat ze zo'n 100 EUR kost. Laten we eerlijk zijn: dat is niet goedkoop. Maar je moet hem geproefd hebben (vooral puur).

Geproefd door Mark Dermul op 06-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(2)

Geplaatst door Mark Dermul do, augustus 10, 2017 20:10:42

Abslouut waar, Glenn. Dat gezegd zijnde is het geen Europees product, natuurlijk. Op de officiële website van Pierde Almas wordt het dan ook een New World Gin genoemd.

Geplaatst door Glenn Vanbellingen do, augustus 10, 2017 19:45:59

Als je de European wetgeving hanteert kan/mag je dit nooit gin noemen! Wegens het gebruik van agave basis alcohol.