WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Ki No Bi

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, augustus 09, 2017 07:10:02

Distilleerderij: Kyoto Distillery
Regio: Japan
Fles: Ki No Bi, Kyoto Dry Gin
Kleur: clear
ABV: 45,7%

Pracht van de Seizoenen

Ki No Bi is een Japanse gin, maar heeft toch Britse roots. De Kyoto Distillery is de eerste artisanale distilleerderij in Japan die speciaal werd opgericht om gin te stoken. De oprichters zijn David Croll en Marcin Miller. Miller kent u misschien nog als oud redacteur van het onvolprezen Whisky Magazine en organisator van Whisky Live, maar hij was ook de man achter Number One Drinks die alle stocks van Karuizawa opkocht. De mensen die ze in de distilleerderij aan het werk zetten om de gin ook effectief te stoken zijn Alex Davies (die zijn sporen verdiende bij Cotswolds en Chase) en de Japanner Yoichi (what's in a name?) Motoki, die jarenlang bartender was bij Ginza. Kyoto staat bekend voor zijn rijstproductie en het bijzonder zuivere water. Het zal u dan ook niet verbazen dat deze gin van rijst en locale botanicals zoals Hinokihout, gele yuzu, Shansho pepers, bamboebladeren en Gyokuro thee werd gemaakt.

De gin is erg fris op de neus en duidelijk juniper-driven zoals dat heet. Maar hij heeft ook een mooi zoetje. Hij is best klassiek te noemen.

Op smaak is hij erg kruidig en warm, maar opnieuw met iets zoets dat bijna snoeperig wordt. Maar het werk wel. Dit is erg lekker. De yuzu (citrus) laat zich niet ontbetuigd, maar moet volgens mij toch de duimen leggen voor de andere botanicals.

In de afdronk wordt hij heerlijk warm, wat een beetje gember verraad.

Ik beken, ik was vooral aangetrokken door de naam die veel weg heeft van één van mijn helden uit Star Wars. Maar Obi-Wan heeft hier weinig mee van doen.

GIN & TONIC

Naar Japanse traditie gebruikte ik een heuse ijsbal (en, ja, die is ook Star Wars getint, want in de vorm van de Death Star), voegde wat limoen en jeneverbesjes toe en gebruikte een zachte tonic. Ik koos voor de 1742. Dat zorgt voor een klassieke, no-nonsense G&T... maar ik beken: puur staat hij me meer aan.

Ki No Bi bekent zoveel als 'de pracht van de seizoenen'. Vraag me niet wat daar mee wordt bedoeld, maar weet dat dit - zeker puur - een erg leuke gin is. Aanrader. Zo rond de 60 EUR voor een fles. Niet goedkoop, maar hij is het in mijn (on)bescheiden mening wel waard.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)