WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Wagging Finger American Oak

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, augustus 06, 2017 08:45:33

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Wagging Finger Gin American Oak (batch 1, bottle 153)
Kleur: goud
ABV: 44%

Omfloerst

Op het ogenblik van de release van zijn derde en laatste (?) 'oefening', de Wagging Finger Excercise V3.0, verraste hij ons tevens met een op eikenvat gerijpte gin. Het is die zelfde Excercise 3 die 6 weken lang mocht slapen in een 130 litervat van Amerikaanse eik. Vandaar dus de naam: Wagging Finger American Oak. Hij heeft een mooi gouden kleurtje gekregen. Nu, dat rijpen op vaten van gin is niets nieuw, natuurlijk. Asta Morris doet het al jarenlang met zijn NOG-gin en ook Eaglesburn, een nieuwe speler uit Doesburg in Nederland, doet het ook. Benieuwd of de Wagging Finger ook profiteert van het vat.

Ha! Verrassend wat 6 weken op een relatief klein vat kan doen, zeg. Het is duidelijk de typische, klassieke gin van Wagging Finger, met jeneverbes in the lead, op de hielen gezeten door citrus en koriander, maar omfloerst met een heerlijke toets van verse gember en een hint van vanille. Erg leuk. Daarenboven heeft hij iets van gebrand hout, zij het wel heel discreet en helemaal op de achtergrond. Erg interessant.

Hij is niet romig, maar bijna vettig. En hij houdt het midden tussen zoet en bitter, wat hem erg leuk maakt. De balans is echt mooi. De citrus komt nog steeds frisjes door, maar vooral de jeneverbes lijkt een duwtje in de rug te krijgen.

De afdronk is prettig zoet met een kruidig randje.

Goh, dit is zo lekker dat ik het bijna zonde vind om hier tonic aan toe te gaan voegen. Maar voor u, lezer van dit onvolprezen blog, doe ik het toch.

GIN & TONIC

Laten we het simpel houden, want deze gin is op zich zo mooi dat ik er niet te veel aan wil tornen door een speciale tonic te gebruiken. Ik wil iets zachts. Laat ik de gewone Fever Tree maar doen, die is betrekkelijk neutraal, maar parelt goed. Op de neus wordt hij wat vlakker (logisch), maar ruik ik ook effectief het hout. Hij krijgt zelfs iets van gebak! Smoutebollen! Wat vreemd. Maar verre van onaangenaam. Op smaak is hij op een vreemde manier zoet geworden. Ik proef zelfs iets van kaarsvet. Wat is dat allemaal? En toch zalig fris, hoor. Speciaal, dat is het minst wat je van deze combinatie kan zeggen.

Dat gezegd zijn: drink 'm puur! Daar is hij voor gemaakt en dat proef je. Een erg geslaagd experiment.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)