WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Interludium Batch 02 - Belgium

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, augustus 01, 2017 07:20:00

Bottelaar: MMM
Regio: België
Fles: Interludium Gin Batch 02, Mark & Manny's Malts, Batch 02 - Belgium - 50 bts
Kleur: clear
ABV: 45%

Less is More

We steken onze trots niet onder stoelen of banken wat de release van onze tweede batch van de Interludium Gin betreft. Na de erg succesvolle eerste release, wilden we toch met iets speciaals uitpakken voor dit jaar. Terwijl de meeste gin wordt gestookt van neutrale alcohol en een aantal botanicals, wilden wij teruggaan naar de basis en onze gin bouwen from the ground up. Daarvoor gingen we te rade bij Jan Mertens uit Zottegem. Zijn grootvader begon in de jaren '30 van de vorige eeuw met een jeneverstokerij, Jan nam de zaak over van zijn vader Camiel. We verzochten hem de basisalcohol zelf te maken van gemoute gerst die aangekocht werd bij Castle Maltings in Beloeil (halverwege tussen Doornik en Bergen). Jan maakte bijgevolg zelf het beslag dat hij liet fermenteren, alvorens de wort twee maal te distilleren. We waren zo opgezet met de bekomen new make (want dat is het uiteindelijk toch) dat we besloten hem zo puur mogelijk te houden en ons te beperken tot slechts één botanical, noodzakelijk om onze nieuwe gestookte drank ook effectief gin te kunnen noemen: jeneverbessen. Het resultaat, al zeggen we het zelf, is een unieke no-nonsense gin met een hoek af.

De neus is heerlijk gelaagd en romig. De new make is onmiskenbaar, wat hem een beetje een dirty edge geeft. Alsof je hem in een stal staat te ruiken, zeg maar. Omwille van het feit dat we ons beperkten tot enkel jeneverbes - die natuurlijk prominent aanwezig is - blijft deze neus een uitdaging. Hij is minder zoet en minder fris dan je van een gin gewend bent. Maar dat is precies waar we naar op zoek waren. Het Middeleeuwse karakter van de drank, als het ware.

Op smaak is het best een krachtige jongen. Lekker kruidig en vol. De gin profiteert van een gelaagdheid die volledig te danken is aan de gemoute gerst. De jeneverbes zorgt voor die typische bittere toets die gin zo aantrekkelijk maakt, maar door het ontbreken van andere botanicals krijgt deze gin een enorme puurheid die je niet vaak tegenkomt. We zijn er helemaal weg van.

De finish is bijzonder lang, warm en kruidig met een klein bittertje, zoals het hoort.

Ja, toegegeven, Manny en ik zijn (uiteraard) bevooroordeeld aangezien het om een gin gaat waarvan we zelf bepaald hebben hoe hij geproduceerd moest worden. Hij is niet voor iedereen, waarschijnlijk, maar zijn puurheid en eenvoud is precies wat hem in onze ogen zo aantrekkelijk en uniek maakt. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: less is more.

GIN & TONIC

Na wat experimenteren zijn we tot de slotsom gekomen dat onze tweede Interludium het best combineert met de Fever Tree Clementine, omdat deze wat zomerse citrustoetsen aan het geheel toevoegt. Daarom voegen we ook met plezier een schijfje appelsien toe. Een takje rozemarijn doet ook zijn duit in het zakje, hoewel het effect beperkt blijft tot de neus en de look van je G&T. De neus is nog steeds erg aards en de stalgeur wordt zelfs overheersend - dit zou sommige ginliefhebbers zelfs de wenkbrauwen kunnen doen fronsen - maar wij vinden het vooral erg veel karakter hebben. Op smaak is hij zalig fris en monter.

Zonder er doekjes om te winden: dit is geen gewone gin. Terug naar het oorspronkelijke karakter, beginnend bij de basis. We zijn er erg trots op!  • Reacties(0)