WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

GlenDronach 10 Year Old 'Luke Skywalker'

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 30, 2017 08:52:18

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach 10 Year Old, OB 2016 for Professional Danish Whisky Retailers, PX Casks, nicknamed 'Luke Skywalker', 3.000 bts
Kleur: brons
ABV: 48%

Glen Skywalker

Deze gelimiteerde uitgave voor de Deense markt kwam uit in 2016 en is de (voorlopig?) laatste in de zogenaamde Star Wars reeks. Omwille van het felblauwe label werd deze Luke Skywalker gedubd. Vraag me niet wie daar mee op de proppen is gekomen - het was alvast niet GlenDronach zelf - maar leuk is het wel. Vraag maar aan de verzamelaars die momenteel zo'n 500 EUR neertellen voor de vloeibare trilogie... Hij rijpte op PX-vaten - net als de Darth Vader, dus de appel valt inderdaad niet ver van de boom - en werd eveneens versneden naar 46%.

Heerlijke, mierzoete neus op karamel, geroosterde koffiebonen (bittertje!), vers gezaagde planken en een karrenvracht aan donker fruit. Denk pruimen, vijgen en een verloren gelopen dadel. Ook heel wat noten. Hazelnoten en geroosterde amandelen vooral. Hij heeft zelfs een kantje dat me aan Amerikaanse whiskey doet denken. Waar komt dat vandaan? Of zou hij op bourbonvat gerijpt zijn en slechts een finish hebben gekregen op refill PX-vaten? Hoe dan ook, dit is erg lekker (en ik vind 'm op de neus alvast beter dan Darth Vader).

Prima romigheid op de tong. Opnieuw mierzoet en - in tegenstelling tot zijn 'vader' - zacht gekruid. Een pepertje en een snuifje nootmuskaat, maar zeker niet pikant. Het fruit komt er mooi door, maar midpalate krijgt hij wel een flink bittertje van het hout... Maar in alle eerlijkheid: dit werkt prima! Goeie balans. Het bittertje stoort niet, maar is een aanwinst. Nice!

De afdronk is zalig lang en nu komen de kruiden toch meer tot uiting. Hij dooft erg langzaam uit, laat het fruit nog een keer ten tonele verschijnen en sterft dan een kurkdroge dood.

Machtige GlenDronach en dat voor een 10-jarige! Het mag gezegd: deze Luke Skywalker (die nog te vinden is voor zo'n 100 à 130 EUR) is stukken beter dan de Darth Vader. Die ga ik me toch aanschaffen. Bedankt, Sven! Zal de volgende een paars label krijgen en Mace Windu gedubd worden? Of rood voor Kylo Ren? Zou ik wel leuk vinden. Waarom niet? The Force is strong with GlenDronach...

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)