WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

John E. Fitzgerald Larceny 1870

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 16, 2017 07:52:44

Distilleerderij: Heaven Hill Distilleries
Regio: USA
Fles: John E. Fitzgerald Larceny, American Oak, Very Special Small Batch
Kleur: koper
ABV: 46%

Finish

Hoewel Larceny zijn eigen website heeft waar sprake is van de Old Fitzgerald Distillery, wordt deze bourbon wel degelijk bij Heaven Hill geproduceerd. Hij rijpte zo'n 6 jaar en is vernoemd naar John E. Fitzgerald, een berucht 'bonded treasure agent' - oftewel belastingsambtenaar - omdat hij zichzelf illegaal toegang verschafte tot flink wat vaten, die al snel de Fitz Barrels werden genoemd. Vandaar de sleutel op het label. Hij gaf dan ook zijn naam aan de bekende bourbon Old Fitzgerald. Larceny is een betrekkelijk nieuw merk van Heaven Hill, gelanceerd in 2012. Het grote verschil met andere bourbons zit hem in het feit dat - naast maïs - het belangrijkste graan niet rogge, maar tarwe is.

De neus is zoet en zacht op geprakte banaan, overgoten met karamel, bruine suiker en flink wat kaneel. Iets wat me aan hars doet denken. Beboterde toast. Of de korst van versgebakken brood. Maar heel erg zacht, hoor. Een lichtgewicht.

De aanzet is te licht naar mijn zin. Bijna waterachtig. Da's jammer. Wel mooi gekruid, nu. En flink zoet op kaneel, zoete maïs, bruine suiker en vanille. Honing, ook. Wederom erg licht, moet ik zeggen.

Pas in de finish - die gelukkig aan de lange kant is - begint hij echt karakter te vertonen. Kruidig en honingzoet.

Minder kruidig omwille van het feit dat er weinig (of geen) rogge in de mix zit, waardoor deze iets te licht bevonden wordt. Enkel de finish was echt de moeite.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-04-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)