WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ragtime Rye

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 10, 2017 09:49:33

Distilleerderij: New York Distilling Co
Regio: USA
Fles: Ragtime Rye
Kleur: koper
ABV: 45,2%

Kersen

In hartje Broorklyn, een brug verwijderd van Manhattan, list de New York Distilling Company, waar 5 verschillende spirits worden geproduceerd: Dorothy Parker American Gin, Perry's Tot Navy Strength Gin, Mister Katz' Rock & Rye, Chief Gowanus New Netherland Gin en degene die we nu gaan proeven. Dat is de Ragtime Rye, genoemd naar de opzwepende, syncopische muziek van eind 19e en begin 20e eeuw. Ik liet me vertellen (door de eigenaars, dus het zal wel kloppen) dat de mashbill voor 72% uit rogge bestaat. Daarnaast gaat er voor 16% maïs en 12% gerst in de mix. Hij heeft 3,5 jaar gerijpt op Amerikaanse eik.

De neus is verrassend droog en flink kruidig - dat is de rogge, natuurlijk - en vertoont slechts een kleine fruitigheid. Ik moet denken aan kersen, vooral. Daarnaast wat heldere honing, tikkeltje peper maar vooral heel veel eik. Je ruikt de duigen van het vat.

Hij is wel zijdezacht op de tong, met wat karamel en opnieuw kersen - zeer duidelijk, nu - alsook wat appelsien, alvorens peper en nootmuskaat het heft in handen nemen. Het hout is nog steeds erg prominent aanwezig, alsof je aan een plank likt. Maar... het werkt wel.

De afdronk is best lang te noemen, subtiel en drogend met die blijvende kruidigheid.

Zeer leuke en makkelijk drinkbare roggewhiskey, die ondanks het hout toch zacht blijft.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-04-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)