WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Woodford Reserve Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul di, juli 04, 2017 12:44:15

Woodford Reserve Distillery

7855 McCracken Pike
Versailles, KY 40383-978
USA

Tel +1-859.879.1812
https://www.woodfordreserve.com

Historische Plek

Al in 1812 begon Elijah Pepper whiskey te stoken op de plek waar vandaag de dag de Woodford Reserve Distillery te vinden is. We zitten in het hart van Bourbon Country, namelijk Versailles, Kentucky. Het was ook op deze plek dat de sour mash voor het eerst werd geïntroduceerd, een praktijk die nu de standaard geworden is voor de productie van bourbon. De distilleerderij is eigendom van Brown-Forman en produceert haar whiskey door middel van enerzijds pot stills bij Woodford Reserve en anderzijds column stills bij Shively, een andere distilleerderij in Kentucky.

Voorheen was de distilleerderij bekend als de Old Oscar Pepper Distillery, later hernoemd naar Labrot & Graham Distillery (wat je nu nog steeds op de fles nog kan terugvinden), toen ze in 1878 werd verkocht aan Leopold Labrot en James Graham. Labrot & Graham runde de distilleerderij tot 1941 en verkocht ze dan aan de huidige eigenaars Brown-Forman.

De distilleerderij, die in 1838 werd gebouwd, werd in 1995 opgenomen in het National Register of Historic Places en kreeg in 2000 de titel National Historic Landmark. Ze produceerde onafgebroken (met uitzondering van de Drooglegging) tot 1968. In 1971 verkocht Brown-Forman de zwijgende distilleerderij, maar kocht alles terug in 1993 en herlanceerde het merk Woodford Reserve in 1996, nadat de distilleerderij volledig werd opgeknapt.

Kentucky Derby

De distilleerderij beschikt over koperen pot stills, een 500 voet lange barrel-run die gebruikt maakt van de zwaartekracht en houten washbacks (die ze in de States fermenters noemen), gemaakt uit cipressenhout van meer dan 100 jaar oud.

Het bezoekercentrum annex restaurant – Glenn’s Creek Café – is 7 dagen op 7 open. De distilleerderij maakt deel uit van het bekende American Whiskey Trail en het Kentucky Bourbon Trail. Bovendien is hun Woodford Reserve de officiële bourbon van de bekende paardenrace Kentucky Derby, waar een mint julep cocktail van 1.000 dollar wordt geschonken aan de jet set (voor de gewone sterveling wordt ook een betaalbare mint julep gemaakt met Old Forrester).

Range

De Woodford Reserve Distiller’s Select is het vlaggenschip en ook de fles die bij ons te vinden is. Master Distiller Chris Morris heeft echter recentelijk de range uitgebreid met de Double Oaked Bourbon in 2012 en enkele releases in de Master’s Collection – cask finishes op Pinot Noir, Chardonnay en meest recent op cognacvaten. In 2015 introduceerde hij de Woodford Reserve Rye.

Tot slot is er nog de Distillery Series, maar die kan je enkel ter plekke aanschaffen. Daar kan je trouwens ook de andere flessen kopen, zelfs voorzien van gepersonaliseerde labels. De standaardfles die bij ons te koop is, is een zachte en zeer toegankelijke Kentucky Straight Bourbon.  • Reacties(0)