WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Flager Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, juni 17, 2017 08:33:52

Glen Flager Distillery

Tower Road, Moffat

Airdrie, Lanarkshire M6 8PL

Scotland

Gesloten sinds 1986

Moffat

Het verhaal van Glen Flagler Distillery is een beetje verwarrend. Eigenlijk moet ik al beginnen met de melding dat Glen Flagler geen distilleerderij was (maar we kozen toch voor die titel, omdat het de bekendste is – lees verder en u zal begrijpen wat we bedoelen). Het begon allemaal in 1964 toen Inver House Distillers op het Moffat industrieterrein in Airdrie (een goeie 20 kilometer ten oosten van Glasgow) een oude papiermolen ombouwde tot graandistilleerderij. Die kreeg de naam Garnheath Distillery mee. De productie begon in februari 1965. Om de verwarring nog groter te maken wordt soms ook van de Moffat Distillery gesproken. Ze beschikte ook over de Wanderhaufen System Maltings, de grootste in Europa op dat ogenblik.

Zoals bij een aantal andere graandistilleerderijen al gebeurde, installeerde Inver House ook pot stills op de Moffat (of is het Garnheath) distilleerderij om maar liefst drie types single malt te produceren. Alle productie was bestemd voor de blends. Maar lang heeft de distilleerderij niet bestaan. In 1986 ging ze definitief dicht en twee jaar later werd ze ontmanteld. Het enige wat nog overblijft zijn de warehouses en een kantoor. In dat kantoor is vandaag de dag nog steeds het hoofdkwartier van Inver House Distillers ondergebracht.

1 Grain en 3 Malts

Naast de graanwhisky, die dus Garnheath wordt genoemd en nog steeds te vinden is, produceerde Inver House drie verschillende malts: Glen Flagler, Killyloch en Islebrae. De eerste twee zijn al een pak moeilijker te krijgen (en ondertussen veel te duur geworden omwille van hun zeldzaamheid), terwijl de derde nooit als single malt werd gebotteld. Voor de productie beschikte Inver House over twee wash stills en twee spirit stills. Het water was afkomstig van Lily Loch, een meer niet ver van het complex.

Glen Flagler is ongetwijfeld de bekendste van deze single malts en nog betrekkelijk gemakkelijk te vinden. De productie hiervan stopte in 1985 (een jaar voordat de graandistilleerderij werd gesloten). Het is een Lowland style whisky.Killyloch werd geproduceerd tot 1970 en is licht geturfd. Islebrae is daarentegen een flink geturfde whisky. De productie hiervan werd eveneens stopgezet in 1970.

Range

Van de graanwhisky Garnheath bestaan er geen officiële bottelingen, enkel onafhankelijke zoals die van Douglas Laing, Signatory en uiteraard Clan Denny (van Hunter Hamilton). Maar het zijn er maar een zeer klein aantal, hoor. Van Islebrae zijn er absoluut geen bottelingen te vinden, maar de licht geturfde Killyloch werd wel gebotteld, namelijk door Signatory. Good luck in finding a bottle!

Glen Flagler, daarentegen, is nog relatief makkelijk te krijgen (maar veel te duur) en werd ook officiëel of fles gestoken. Enkel Signatory kwam als onafhankelijke bottelaar met deze malt op de proppen.  • Reacties(0)