WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Nantou Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul zo, mei 21, 2017 10:06:49

Nantou Distillery

Nantouhsien, Taiwan

http://en.ttl.com.tw/

Staatsbedrijf

Wie whisky en Taiwan hoort, denkt meteen aan Kavalan. Maar er is nog een distilleerderij actief in Taiwan die vernoemd is naar de stad waarin ze zich bevind – Nantouhsien – namelijk de Nantou Distillery. En hoewel deze distilleerderij al actief is sinds 1978, is ze pas in 2008 begonnen met het stoken van whisky.

De distilleerderij is in handen van staatsbedrijf TTL – voluit Taiwan Tobacco and Liquor company – en produceert ook bier, rookwaren, wijnen en zelfs… eend- en kipgerechten.

Forsyths

De whisky wordt gemaakt van 100% gemoute gerst. De mash, wort en wash worden in een nabijgelegen brouwerij voorbereid. De fermentatie in de washback van 15.000 liter duurt zo’n 60 tot 72 uur.

Forsyths of Rothes voorzag Nantou van 4 pot stills met een capaciteit van resp. 7000, 5000 en 2x 2000 liter. De spirit wordt afgekoeld met tube condensers. Er wordt enkel gedistilleerd van oktober tot maart. Voor de rijping gebruikt Nantou zowel bourbon- als sherryvaten. De spirit wordt ter plaatse opgeslagen. Het Engelendeel bedraagt, omwille van het klimaat, zo’n 5% per jaar. Momenteel liggen er zo’n 4.500 vaten te rijpen.

Range

Een kleine twintig releases heeft Nantou al op zijn actief staan, de meeste daarvan single casks. Maar die zijn bij ons erg moeilijk te vinden. Ondertussen zijn er ook al enkele reguliere releases – die de naam Omar meekregen – die wel hun weg naar de Belgische speciaalzaken hebben gevonden, zoals de Nantou Omar Bourbon Type en de Nantou Omar Sherry Type.

Helaas zijn de flessen niet goedkoop. Op het moment van schrijven zo’n 70 tot 75 EUR.  • Reacties(0)