WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul do, april 27, 2017 05:15:03

Teeling Distillery

13-17 Newmarket
Merchants Quay

Dublin 8
D08 KD91
Ireland
+353 1 531 0888
http://teelingwhiskey.com

Erfgoed

Al in 1792 had Walter Teeling een distilleerderij in Dublin, in de zogenaamde Liberties wijk die toen het hart van de Ierse whiskeyindustrie was (met meer dan 37 distilleerderijen op haar hoogtepunt), maar die werd overgenomen door William Jameson & Co (die later, in 1923, zelf de deuren zou sluiten). John Teeling, afstammeling van Walter, richtte in 1987 de Cooley Distillery op, die lange tijd de enige onafhankelijke distilleerderij op het groene eiland was. Teeling kwam de markt op met populaire merken als Kilbeggan, Locke’s, Connemara, Greenore en Tyrconnell.

Ze sleepten zelfs heel wat awards in de wacht. Het kan gerust gesteld worden dat Cooley de heropmars van de Ierse whiskey mee vorm heeft gegeven. Eind 2011 verkocht John zijn bedrijf aan Beam-Suntory, maar in de deal bleven niet minder dan 36.000 vaten whiskey, die zo’n uurtje te noorden van Dublin liggen te rijpen, in handen van de Teelings als zogenaamde ‘family stock’.

John’s zonen Jack en Stephen, die al in de Cooley Distillery aan de slag waren, besloten een nieuwe distilleerderij te bouwen in hartje Dublin, die hun eigen naam zou dragen. In 2015 was de nieuwe Teeling Distillery in hartje Dublin operationeel, de eerste in de Ierse hoofdstad in meer dan 125 jaar.. Maar het is natuurlijk nog wachten tot 2018 alvorens de eerste eigen whiskey voldoende gerijpt is om gebotteld te worden. Gelukkig is er dus voldoende voorraad om reeds op de markt te brengen onder het Teeling logo om de kosten te dekken.

Feniks

Het symbool van Teeling is de feniks die uit een pot still opstijgt en dat is natuurlijk niet zomaar. Met de mythische vogel willen ze aangeven dat ze de traditie in ere willen houden en geen gecomputeriseerde mastodont worden. De distilleerderij, die een bezoekerscentrum en café heeft (dat ze Phoenix Café gedoopt hebben), stelt niet minder dan 55 mensen te werk en exporteert ondertussen naar bijna 50 landen.

De distilleerderij heeft 3 pot stills : een wash still van 15.000 liter, een intermidiate still van 10.000 liter en een spirit still van 9.000 liter. Daarmee wordt jaarlijks zo’n 500.000 liter per jaar gestookt.

Range

Terwijl het nog wachten is op de eigen whiskey, heeft Teeling al heel wat op de markt, samengesteld uit de oude stocks van Cooley (maar ook enkele aangekochten vaten van andere Ierse producenten, zoals Bushmills). Uit de eigen ketels uit Dublin is er momenteel enkel de new make beschikbaar onder de naam Spirit of Dublin.

De bestaande range van Teeling bestaat uit zowel single malt als single grain, een blend en verschillende single casks. De Teelings spelen erg graag met verschillende types vaten, zowel bourbon als sherry, maar ook verschillende wijnvaten, portovaten en zelfs Pineau de Charentes. En ook flink wat van hun releases blijven de awards in de wacht slepen. Zo haalde Teeling onlangs de titel Best Irish Whiskey voor zowel hun single malt als single grain.  • Reacties(0)