WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Arne & Arnout 1975 Birthday Tasting – verslag

EventsGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 17, 2017 07:40:33

Arne & Arnout 1975 Birthday Tasting – verslag

Arne en Arnout zijn twee whiskyvrienden die allebei in 1975 geboren zijn. Dat is een mooie kapstok waaraan ze elk jaar (dit was het derde jaar op rij) hun verjaardagstasting ophangen en we kunnen daar maar blij mee zijn, want dan worden er enkele juweeltjes uit dat jaar open gemaakt.

Dus met veel goesting zakte ik af naar Lebbeke waar in het proeflokaal van de shop Dram242 de tafel gedekt stond voor zo’n 20 whiskyliefhebbers.

De line-up was op z’n zachts gezegd impressive.

VAT 69

Banff 34 Year Old 1975 The Nectar of the Daily Dram

Dallas Dhu 29 Year Old 1975 Signatory Vintage Cask Strength Collection

Convalmore 31 Year Old 1975 Scott's Selection

St Magdalene (Linlithgow) 28 Year Old 1975 Signatory Vintage Dumpy

North Port-Brechin 26 Year Old 19675 Signatory Silent Stills

Cambus 36 Year Old 1975 Part des Anges

Na het aperitiefje – een VAT 69 uit 1975 die ik als fruitig en zacht, met appel maar ook een hint van OBE, ervoer, werd al een eerste klepper op tafel gezet. De Banff 1975 was voor mij een smoothie van appel en mandarijn met wat mango in de mix. Lekker krachtig op smaak met flink wat krijt en een licht bittertje waardoor hij me wat aan Clynelish deed denken.

De Dallas Dhu van Signatory was eenvoudig op wit fruit, maar zeker aangenaam. Op smaak kwam er een stevig pepertje aan te pas, terwijl de afdronk droog en mierzoet werd. De volgende in het rijtje was – voor mij althans – de topper van de avond. De Convalmore offreerde gedroogd fruit en guimauve op de neus, geel en wit fruit met flink wat peper en nootmuskaat op de tong en zou ik bijna als een calvados op steroïden kunnen omschrijven. Voor deze whisky alleen was het de verplaatsing waard!

De Linlithgow van Signatory – beter bekend als Saint Magdalene – begon betrekkelijk scherp op de neus, maar herstelde snel met zoet, waxy fruit en wat woodsmoke. Op smaak evolueerde dat naar bitterzoet, maar erg stevig, terwijl de afdronk bijzonder lang bleef hangen. Heerlijk! De North Port-Brechin, eveneens van Signatory, maar uit de Silent Stills reeks – kwam aardig in de buurt, met zijn zesty grapefruit op smaak. Enkel in de afdronk was hij een tikkeltje te bitter naar mijn smaak, waardoor hij uit mijn persoonlijke top drie duikelde. Eindigen deden Arne en Arnout met een oude single grain van Cambus, een gesloten Lowland distilleerderij. Vreemd genoeg prijkte er ‘Malt’ op het label… Hij kon me echter niet onmiddellijk bekoren, omdat ik iets floraal op de neus kreeg dat me aan vaaswater deed denken. Op smaak maakt hij veel goed. Popcorn, viooltjes en crème brûlée.

De top drie van de groep, samengesteld door middel van handopsteking, zag er als volgt uit (met mijn persoonlijke top drie er tussen haakjes achter):

1. Convalmore (Convalmore)

2. Linlithgow (Banff)

3. North Port-Brechin (Linlithgow)

Wie dacht dat het feestje dan al ten einde was… niet dus. Zowel Danny, Jonas als ikzelf hadden nog een dessertje bij. Danny presenteerde de Ardmore 19 Year Old 1997 for Maltclan, Jonas een Tobermory 19 Year Old Distillery Only (op sherry en absoluut zalig!) en ikzelf had de Arran 20 Year Old 1996 for MMM mee.

Ze werden alle drie erg gewaardeerd, wat wij natuurlijk ook op prijs stelden. Wat ik nog veel meer op prijs stelde, was de verklaring van Arne en Arnout dat ze nog voldoende voorraad uit 1975 hebben staan om nog minstens 5 jaar verder te doen… Nou, ik zie de uitnodigingen met veel plezier tegemoet!

Bedankt, heren, het was wederom geweldig!

May the Malt be with you!  • Reacties(0)