WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Maltclan festival – verslag

EventsGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 27, 2017 19:39:55

Het werd hoog tijd dat ik dit festival – dat erg hoog wordt aangeschreven en in 2016 zelfs nog tot beste festival van België werd uitgeroepen – eens ging bezoeken. Het was immers al hun 8e editie en nog geen enkele keer was het mij gelukt af te zakken naar Halle; iets waar de organisatie mij meermaals fijntjes op wees.

Plaats van het gebeuren was Cultuurcentrum ’t Vondel te Halle, wat erg makkelijk bereikbaar was, want op slechts 10 minuten stappen van het station. Toen ik arriveerde waren de deuren nog maar een half uurtje open, maar het liep er al goed vol. Dat hoeft niet te verbazen, want er waren meer dan 500 verschillende whisky’s te proeven (alsook nog wat ander lekker spul). De hartelijke ontvangst door Zijne Hoogheid Chris Lauriers – sinds zijn bekroning tot Whisky Ambassadeur van het jaar 2015 weiger ik hem nog anders aan te spreken – deed me deugd. Het feit dat hij opende met een Auchentoshan-grapje (‘De stand van Auchentoshan is hier naar buiten, tweede straat rechts!’) bewees dat hij oprecht blij was mij te zien. Wederzijds, Majesteit, en mijn excuses dat het zo lang geduurd heeft.

Het was wederom fijn zoveel bekende gezichten te zien, wat garant stond voor het uitwisselen van ervaringen. Wat moet ik proeven, wat vond jij lekker, wat laat ik best aan me voorbij gaan? Dat maakt het festival zo gezellig en zelf een tikkeltje intiem. Nou ja, kan je over intiem spreken als de zaal zo rond 15u zodanig gevuld is dat je moet springen om naar adem te happen? Iets meer dan 500 bezoekers lieten zich de gouden nectar welgevallen.

Maar ook een groot aantal nieuwe mensen ontmoet, wat onze kleine whiskywereld alleen maar leuker maakt. En proeven, dat deden we met verve. Wat mij heel erg kon bekoren – en wellicht het hoogtepunt was van mijn (beperkte) proeverij, was de Glenturret 35 Year Old 1977 van Kintra. Man, wat een zalige whisky, zeg. Maar ook de Glen Garioch 15 Year Old Sherry Cask op vatsterkte was geweldig, om maar te zwijgen van de Arran 5 Year Old 2011 op sherry cask van A.D. Rattray. Ook mooi waren de Glenrothes 1970 van Taste Still en de Banff 1975 van Malts of Scotland, The Unknown 1980 van The Nectar en zalige Linkwood 8 Year Old 2008 van Signatory voor LMdW.

Helaas heb ik ook enkele dingen geproefd die gewoon oké of zelfs wat minder waren. Ik denk bijvoorbeeld aan de Wolfburn Aurora, de Glencadam Origin en de Gouden Carolus Sola Jerez. Maar ik proefde ook twee flessen die me ertoe aanzetten om de organisatie in niet mis te verstane bewoordingen ertoe aan te zetten om voor hun volgende editie kwispedoors te plaatsen. Voor de ongeïnitieerden; dat zin spuugemmers. Want verdorie, die Craiglodge 4 Year Old 2001 (een geturfde Loch Lomond) leek nergens naar. Niet veel later proefde ik nog de Loch Lomond 19 Year Old 1996 van het Duitse The Whisky Cask. Ik dacht ‘als een bottelaar het aandurft een single cask van Loch Lomond te bottelen, dan moet het toch goed zijn?’. Ik kwam erg, erg bedrogen uit.

Ook zeker te vermelden is de nieuwste botteling voor de club Maltclan zelve. Deze keer gingen ze voor een licht geturfde, maar stevige en romige Ardmore 19 Year Old 1997 uit de stallen van Gordon & Macphail. En hoewel ik er zeker van was dat de jongens van Maltclan een goeie keuze zouden maken, was het fijn dit ook te proeven. Een fles kost iets meer dan 100 EUR, maar ik vrees dat ze snel uitgeput zullen zijn. De flessen vlogen over de toonbank op het festival. U mag binnenkort een Rambling over deze Ardmore verwachten.


Ik nam ook nog een twintigtal samples mee naar het Whivie HQ om in de komende weken/maanden op mijn gemak te proeven. Zo kijk ik erg uit naar de single casks van Claxton’s, de Tomintoul Five Decades en een Ben Nevis 1996 die binnenkort zal verschijnen voor een Vlaamse club (later hierover meer, ze mogen het eerst zelf aankondigen, natuurlijk).


Kaasmeester Van Tricht, Chef Zonder Restaurant Inge en nog enkele andere stands maakten het ook boeiend om de whisky te combineren met voedsel. De heerlijke chocoladepralines van Inge ken ik natuurlijk al veel langer. De combinatie met kaas is mij niet onbekend, maar ik had de mogelijkheid om zowel nieuwe kaas als nieuwe whisky te ontdekken. Zo deed ik wat ideetjes op voor mijn volgende kaasschotel.

Tot slot wil ik nog een woord van dank uitspreken aan de crew van Cinoco, die ook wat mooie Auchentoshan bij had. Het blijft voor mij toch altijd een beetje thuiskomen. Een Auchentoshan 12 en ik voel me helemaal op mijn gemak. Bedankt, gasten, u weet wel waarom. Groeten van ‘de man met de witte kast’ (je moest er bij geweest zijn om deze te snappen, laat maar zitten).

Enfin, alles bij elkaar stoot ik mezelf nu wel voor het hoofd dat ik de eerste zeven edities gemist heb. Wat een leuke boel. Wat een toffe standhouders. Geen commerciële bullshit, geen babes (nou, ja) zonder brains, maar gepassioneerde mensen met kennis van zaken en een goed gevoel voor humor en een nog beter gevoel voor schenken zonder bottle pilot. Meer moet dat niet zijn.

Dit festival krijgt een vaste plek op de kalender!

May the Malt be with you!  • Reacties(0)