WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gartbreck Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul di, januari 10, 2017 07:30:22

Gartbreck Distillery
Moss Road

Bowmore PA43 7JG

Islay, Scotland

www.gartbreck.com

info@gartbreck.com

Negende

Islay, de Koningin der Hebriden, telt momenteel 8 operationele distilleerderijen, die stuk voor stuk een ijzersterke reputatie hebben. Daar komt binnenkort een negende distilleerderij bij, gevestigd ten zuiden van Bowmore aan Loch Indaal. Op de Gartbreck farm wordt momenteel hard gewerkt (alhoewel?) om een nieuwe distilleerderij uit de grond te stampen.

De drijvende kracht achter deze nieuwe distilleerderij – die dus de naam Gartbreck zal dragen – zijn de eigenaars van de Bretoense Glann ar Mor Distillery in Pleubian, Frankrijk: Martine en Jean Donnay.

Ambachtelijk

De distilleerderij zal ambachtelijk zijn, net als de Franse tegenhanger dat was, waarbij de traditionele methodes van het whiskymaken in ere worden gehouden. Er zullen twee pot stills worden geïnstalleerd die verwarmt zullen worden door een open vlam. Voor de fermentatie wordt gebruik gemaakt van Oregon Pine washbacks, voor de condensatie grijpt men terug naar worm tubs. Mouten zal op een eigen moutvloer gebeuren en zo voorzien in 20% van de benodigde, geturfde mout.

Die mout zal bekomen worden van lokaal verbouwde gerst. Het water voor de productie zal betrokken worden van Grunnd Loch, een kleine kilometer verderop. De plannen zijn om jaarlijks zo’n 55.000 liter te stoken. Er zullen uiteindelijk zo’n 10 fulltime jobs ontstaan.

Range

Het spreekt voor zich dat er nog geen producten op de markt zijn. Als alles volgens plan verloopt, zal de productie starten in de zomer van 2017 - wat een serieuze vertraging betekent, want de oorspronkelijke plannen voorzagen een start in de zomer van 2015 maar werden telkens verder uitgesteld. Als het zo verder gaat, zou het wel eens goed kunnen dat Gartbreck niet de negende distilleerderij op Islay wordt. Want er zijn nog andere whiskymakers actief op het eiland, waaronder Hunter Laing - de onafhankelijke bottelaar - die reeds goedkeuring kreeg voor de bouw van hun Ardnahoe Distillery.

Om de kosten te dekken, zal in eerste instantie een gin geproduceerd worden die enkel en alleen in het visitor center van de distilleerderij te koop zal worden aangeboden. Over enkele jaren zou de single malt dan beschikbaar moeten worden. Slechts één type zal gestookt worden, typisch Islay: een flink geturfde Gartbreck.


UPDATE 26/06/2017

Op 26 juni 2017 liet Jean Donnay via een persbericht weten dat Gartbreck er uiteindelijk niet zal komen omwille van een geschil met de langeigenaar (Hunter Laing, nota bene) die niet bereid zou zijn om een stuk land - dat noodzakelijk is om de distilleerderij van voldoende ruimte te voorzien - aan Donnay te verkopen.


  • Reacties(0)