WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Braunstein Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, september 10, 2016 13:19:04

Destilleri Braunstein

Carlsensvej 5

DK-4600 Koge
Denmark
www.braunstein.dk/en

Van Brouwerij tot Distilleerderij

De broers Claus en Michael Braunstein gingen samen op vakantie in Schotland en bezochten hun eerste distilleerderij. Tijdens het vliegvissen begonnen ze te mijmeren over een eigen brouwerij of distilleerderij in hun thuisland Denemarken. We schrijven 1998. Fast forward naar 2005 en ze nemen de apparatuur over van de Baltimore Brewing Company en bouwen een warehouse in Koge, een havenstadje zo’n 45 minuten ten zuiden van Kopenhagen. Eind 2005 gaat de Bryghuset Braunstein van start. Op 22 november 2005 gaan ook de deuren van het visitor center open.

En hoewel de Braunstein bieren het goed doen, blijft de whiskymicrobe kriebelen. In 2007 besluiten de broers uit te breiden en een microdistilleerderij op te starten – de eerste in Denemarken. Om het hoofd boven water te houden wordt gestart met een vodka, gin en heel wat schnaps, maar in maart 2010 wordt de eerste editie van de Danica whisky gebotteld, die in oktober van datzelfde jaar in Stockholm meteen met de hoofdprijs gaat lopen.

Eerlijkheid

In juli 2013 zouden ze dat in London nog eens dik overdoen met het winnen van maar liefst 1 gouden en 3 zilveren medailles op de International Wine & Spirits Competition. Ook de Danica gin behaalt goud in San Fransisco in 2015. De broers weten waar ze mee bezig zijn.

Al snel moet Braunstein uitbreiden. Ze hebben ondertussen warehouses op drie locaties in Denemarken. De focus wordt verlegd van bier naar spirits. De eigenaar vertrouwt ons toe dat het een makkelijke keuze was omdat er met spirits veel meer te verdienen valt. Deense eerlijkheid, er valt iets voor te zeggen. En toch blijft het een microdistilleerderij, want slechts 60.000 liter per jaar is voorbestemd om whisky te worden.

Range

Danica gin, schnaps, aquavit, likeur, rum, vodka en whisky: in de Deense supermarkt zijn ze allemaal beschikbaar. Bij ons is dat een ander verhaal. Enkel de gin, vodka, rum en whisky geraken tot in onze contreien.

Wat die whisky betreft: naast enkele travel retail exclusives bestaat de range single malts uit de Library Collection op 46% (er komen elk jaar twee releases uit, genummerd, bv. 14 :1 is de eerste release uit 2014, ongeturfd, terwijl 14:2 de tweede en geturfde whisky betreft), Cask Strength Edition (er zijn er op het moment van schrijven al 7 beschikbaar) en sinds kort ook een algemene range die simpelweg Danica Whisky wordt genoemd en zowel als geturfde als ongeturfde malt beschikbaar is. Het zijn allemaal flesjes van 50cl, behoudens de Danica die in 70cl flessen komt en gebotteld is op 42%. En gek genoeg zijn ze bij ons tot 30% goedkoper dan in Denemarken zelf.  • Reacties(0)