WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Zuidam Distilleerderij

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 27, 2016 07:02:48

Zuidam Distilleerderij
Smederijstraat 5
NL-5111 PT Baarle-Nassau
Nederland
Tel +31 135078470
Fax +31 135079298
info@zuidam.eu

www.zuidam.eu

Baarle-Nassau

In 1975 werd Baarle International opgericht door Fred van Zuidam, die voordien werkzaam was bij De Kuijper in Schiedam, de jeneverhoofdstad van Nederland. Maar na twintig jaar hield hij het daar voor bekeken en bouwde een distilleerderij in Baarle-Nassau, waar hij met enkele tweedehandsketels aan de slag ging om zelf likeur te gaan stoken.

Het is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen in Nederland die nog ambachtelijk werkt. Naast likeuren worden er ondertussen ook jenevers, de Dutch Courage gins, de Flying Dutchman rums en uiteraard whisky gestookt. Dat laatste is vooral een idee van zoon Patrick, die nu in Nederland en ver daarbuiten furore maakt met zijn Millstone whisky. Het gaat hen zo stevig voor de wind dat het bedrijf stevig gaat uitbreiden. Ze zijn volop bezig met de bouw van een tweede distilleerderij en hebben ook nieuwe warehouses neergepoot. De nieuwe distilleerderij zou in 2016 in productie moeten gaan.

Millstone

Patrick Zuidam begon aan zijn droomproject in 1996. Na jaren van experimenteren lukte het Patrick om het productieproces naar zijn hand te zetten en kon de eerste Nederlandse whisky van Zuidam op de markt komen in 2007. Patrick koos voor de naam Millstone, wat uiteraard een verwijzing is naar de typische Nederlandse molens, die het graan vermalen voor de whiskyproductie.

Fermentatie gebeurd in kleine batches op een lage temperatuur, wat voor fruitige esters zorgt. Het stoken vindt plaats in handgemaakte pot stills. Voor de rijping (minimaal vijf jaar) gebruikt Patrick verschillende types vaten: refill bourbon, nieuwe bourbonvaten, nieuwe Franse eik en virgin oloroso en PX vaten (die omgebouwd worden en nieuwe heads krijgen).

Range

Sinds 2007 zijn er al verschillende expressies van Millstone verschenen, zoals de 5 Year Old, 5 Year Old Lightly Peated, 10 Year Old French Oak, 10 Year Old American Oak, 12 Year Old Oloroso, 1999 PX Cask en de 100% Rye.

Millstone heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept, vanaf het moment dat ze met hun eerste product op de markt kwamen. De meest recente was een gouden medaille voor hun 1999 PX Cask en hun 100 Dutch Single Rye Whisky in de Wizards of Whisky competitie in Londen.  • Reacties(0)