WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Penderyn Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, februari 13, 2016 07:59:37

Penderyn Distillery
Pontpren, Penderyn
CF44 0SX, UK

Tel +44 1685 810 651
www.welsh-whisky.co.uk

visitorcentre@welsh-whisky.co.uk

Brecon Beacons

In 2000 werd de Welsh Whisky Company opgericht. Het was de eerste distilleerderij in Wales sinds meer dan honderd jaar, want de laatste Welshe distilleerderij ging dicht in 1894. Het is momenteel de enige distilleerderij in Wales.

Ze ligt in een prachtig nationaal park – Brecon Beacons – en ontleende haar naam van het dorp waarin ze gelegen is: Penderyn. Pas in 2008 ging het mooie bezoekerscentrum open, een plechtigheid waarop Prince Charles, de Prince of Wales, niet mocht ontbreken.

Faraday

Penderyn onderscheidt zich van de andere distilleerderijen door het gebruik van een heel aparte still. Ze werd ontworpen door Dr David Faraday en bestaat uit een koperen pot still met een eraan gekoppelde kolom, die er voor zorgt dat de spirit heel zuiver is en het snijpunt op maar liefst 92%.

Voor de rijping wordt gebruik gemaakt van verschillende vattypes: bourbon, sherry en Madeira.

Range

Penderyn stookt vodka en gin die op de markt komen onder de naam Brecon, maar ons interesseert natuurlijk vooral de single malt. Die komt er in verschillende expressies, zoals de sherrywood, portwood en Madeira finish. Er is ook een geturfde versie. De meeste bottelingen hebben een sterkte van 46%, een aantal zijn versneden naar 41%. De meeste bottelingen zijn vriendelijk geprijsd.

Maar er zijn ook een aantal speciale expressies, zoals de Penderyn Legend, Independence en Red Flag. Tot slot bottelde Penderyn een aantal single casks op vatsterkte.

  • Reacties(0)