WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

’t Konijntje Whiskymenu

CulinairGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 03, 2012 21:00:00

Ik leerde Jos en Tanya kennen via de Wee Dram Masters van Bert Bruyneel, die sinds kort in hun Drank & Spijshuis ’t Konijntje langs de Ronde Van Vlaanderenstraat doorgaat. En het klikte meteen. Dearly Beloved en ik hadden dan ook geen moeite om een leuke plek te kiezen voor een gezellige lunch om het nieuwe jaar in te zetten.

Na de hartelijke ontvangst, bestelden we de Menu ’t Konijntje, waarvan één keer (voor mij dus) met aangepaste whisky’s. Vrouwlief hield het bij wijn, zoonlief Kobe dronk het zwarte goedje uit Atlanta. Mijn aperitief was meteen een schot in de roos. Ik kreeg niet één, niet twee, maar drie aperitiefjes! Jos heeft namelijk een deel van een vat gekocht van een Highland distilleerderij waarvan hij de naam geheim houdt (ah, ja, anders zou het weinig mysterieus zijn).

Mijn aperitief bestond uit deze 13-jarige Mystery Malt op 46%, op 48% en op een vatsterkte van 57,5%. Hij was lekker kruidig en zoet, duidelijk bourbonvat, en kon mij op 48% het best bekoren. Hij is heel toegankelijk en paste perfect bij het amuse van noedels, champignons en St Jacobsmoot (wat op zich als amuse ook al een schilderijtje was!).

Het voorgerecht werd voorafgegaan door een prachtige, naar frisse appels geurende, The Glenlivet 39 Year Old van Duncan Taylor, op een vatsterkte van 52,6%. Een prima contrast met de heerlijke scampi. Ondertussen geniet zoonlief zichtbaar van zijn kaaskroket, die qua presentatie niet zou misstaan in het programma Masterchef.

Als tussengerechtje presenteert Jos ons met een prachtig perensorbetje, waar ik een kannetje Auchentoshan Three Wood (oude botteling) bij geserveerd krijg. Tja… Dat is natuurlijk de weg naar het hart van een Toshan Man. En hoewel de whisky in alle eerlijkheid wat ruw en ongebalanceerd was (uiteraard proefde ik ‘m alvorens mijn sorbet hiermee te overgieten), was het sorbet hier wel degelijk mee gediend. Dat ga ik thuis ook doen!

De plat de résistance was een fantastisch malse en met perfecte cuisson bereide entrecôte met geheel eigen kruidenmix, vergezeld van warme groentjes en krokantje frietjes. Deze werd geflankeerd met een GlenDronach 15 Year Old Revival. Het was smullen, maar ik moet toegeven dat zelfs ik moeite had met die grote portie. Kobe liet zich ondertussen een klassieke hamburger welgevallen. Op de retorische vraag of daar frietjes bij mochten, knikte hij rigoureus instemmend.

Alvorens het dessert te laten opdraven, nam ik vrouw en zoon op sleeptouw doorheen het restaurant om ons te vergapen aan de goed gevulde whiskykast (en enkele prachtige rums). De kaart van ’t Konijntje bevat immers om en bij de 80 single malts, van over heel de wereld!

Het dessert – en ik wil u op voorhand laten weten dat ik eigenlijk geen liefhebber ben van desserts – was een dame blanche. Maar wat voor één! Heerlijk zelfgedraaid roomijs, overgoten met smeuïge chocoladesaus, wat bessen en een krokantje, vergezeld van een Daily Dram Undercover No 1, die we snel ontmaskerden als een geweldige Lagavulin. Ik moet zeggen, mochten alle desserts zo geweldig smaken, ik zou er liefhebber van worden. Pure verwennerij!

En als u dacht dat het feestje dan voorbij was, dan was dat – letterlijk – buiten de waard gerekend. Jos, die een gretig volger is van ons blog, kwam tijdens de afsluitende koffie nog opzetten met een opmerkelijke whisky. Hij schonk me een geweldige Tullibardine 1968 Cask Strength die me meteen overtuigde. Wat een mooie whisky is dat, zeg.

Maar na drie uur tafelen kwam er toch een eind aan het feestje. En een feestje mag je dit wel noemen, hoor. Wat wij voorgeschoteld kregen was bijzonder lekker, knap gedresseerd (het ook wil ook wat) en de bijpassende whisky’s waren gul en geweldig, stuk voor stuk. En de rekening? Die bedroeg nog geen 115 EUR (de whiskymenu kost 54 EUR, all in). Dat is echt wel een verplaatsing naar Kwaremont waard, neem dat maar van me aan.

Op het moment van vertrek kregen we nog een mooi geschenk in de handen geduwd: een gulle flesrest Tullibardine 1993 Sauternes (immers, Jos had gelezen dat ik de 1992 had geproefd en vond deze persoonlijk beter) en een prachtig prijzenpakketje voor onze WhiskyQuiz.

Jos & Tanya, bedankt voor de bijzonder sympathiek ontvangst! Het Whivie Whisky Dinner 2012 zal doorgaan in Drank & Spijshuis ’t Konijntje! We prikken asap een datum.

May the Malt be with you!

  • Reacties(2)

Geplaatst door Glenn Vanbellingen za, juni 30, 2012 21:42:50

Binnen 9 dagen ga ik er eindelijk geraken, ik kan bijna niet wachten.

Geplaatst door Imanuel Dijk zo, april 01, 2012 10:46:59

Hier moet ik zeker een keer gaan eten! De beschrijving en foto's doen me het water in de mond lopen. En er zit een GlenDronach tussen! Een whisky die ik naast de Highland Park zeer ben gaan waarderen.