WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

GlenDronach 9 Year Old 'Darth Vader'

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 28, 2017 08:17:02

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach 9 Year Old, OB 2014 for Professional Danish Whisky Retailers, PX Casks, nicknamed 'Darth Vader', 3.000 bts
Kleur: koper
ABV: 48%

Dark Lord of the Dronach

In januari 2017 was ik te gast bij Sven Cipido voor een heuse Star Wars tasting. Naast een Imperial en twee van mijn eigen Save Lars bottelingen, zaten er ook drie heerlijke GlenDronach bij die speciaal voor de Deense markt werden gebotteld. Een 9-jarige met zwart label, een 12-jarige met groen label en een 10-jarige met blauw label. Vraag me niet wie op het idee gekomen is, maar ze kregen alle drie een bijnaam gelinkt aan mijn favoriete filmsaga. De zwarte werd Darth Vader, de groene Yoda en de blauwe Luke Skywalker. Gelukkig kon ik van elke fles nog een extra sample bemachtigen, zodat ik ze nu in mijn Death Star... euh, bureau... opnieuw kan proeven. We beginnen met de Dark Lord of the Sith. Hij kwam op de markt in 2014.

De neus is erg gekonfijt. Gedroogde abrikozen, sultanas, citroenschillen, geroosterde noten, kandijsuiker, melkchocolade met praliné-vulling, mooie toetsen van de eik in de vorm van gember en zwarte peper en een hint van grind. U weet wel, kiezeltjes in volle zomer? Daar doet het mij wat aan denken. Erg mooi en uitnodigend, maar minder zoet dan verwacht.

De aanzet is prima. Mierzoet, romig en pikant. Het fruit uit de neus keert weer, aangevuld met zoete bessen, verse vijgen en iets van licht aangebrande suiker, prima ondersteund door een heftige kruidigheid. Denk peper, nootmuskaat en gember. Opnieuw erg mooi.

De afdronk is heerlijk lang, maar de zoetigheid moet onmiddellijk inbinden ten voordele van de kruiden. Hij laat je mond droog achter.

Erg mooie GlenDronach die zich ouder voordoet dan hij eigenlijk is, maar minder zoet dan verwacht. Het is tenslotte een PX-vat, toch? Destijds 60 EUR, vandaag het vijfvoudige! Ouch. Bedankt, Sven!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3740

GlenDronach Cask Strength Batch 4

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juli 27, 2017 08:55:42

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach Cask Strength Batch 4, OB 2015, 17.806 bts
Kleur: koper
ABV: 54,7%

Stoofpotje

Ik proefde eerder al de eerste drie batches en onlangs - op een tasting in Gent - nog batch 6, momenteel de meest recente. Batch 4 en 5 had ik nog niet te pakken gekregen. Nu ben ik al voor de helft in mijn opzet geslaagd, want batch 4 heeft mij ondertussen bereikt. Eens benieuwd of deze het ook zo goed doet als zijn broertjes.

De neus is op en top GlenDronach. Niets dan fruit, fruit en nog eens fruit. Weliswaar in een mooi stoofpotje in dit geval. En ondergedompeld in een flinke scheut honing. Mier- en mierzoet... Alfabetisch: abrikozen, mandarijnen, perzik, pruimen, rozijnen en sultanas. Een mooie notenmix. Geen sherrybom, maar wel een heerlijk fruitige whisky, hoor. Lekker aromatisch en sappig.

Prima aanzet, goede sterkte zonder te branden, weliswaar heerlijk gekruid op witte peper en flink wat gember. Nog wat kaneel en misschien zelfs een enkele kruidnagel. De pruimen komen nu eerst, gevolgd door honing. Ik heb nu ook wat gekarameliseerde appelsienschillen. Goh, wat is dit lekker, zeg.

In de lange afdronk wordt hij dan toch nog even pikant. En - u raadt het al - blijft je mond helemaal droog achter.

Is het nog geen Kerstmis? Niet dat ik hem aan de kerstman zou vragen, maar dit is het type whisky dat het op kerstavond erg goed zou doen. Hartverwarmend. En naar mijn mening de beste van de reeks tot nu toe. Nog steeds verkrijgbaar voor zo'n 65 EUR. Mocht iemand batch 5 hebben openstaan, dan hou ik me aanbevolen voor een sample.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3739

Blanton's Straight From the Barrel

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 26, 2017 20:24:13

Distilleerderij: Buffalo Trace Distillery
Regio: USA
Fles: Blanton's Straight from the Barrel, Warehouse H, Rick no 11, cask #385
Kleur: brons
ABV: 65,9%

Licht Aangebrande Suikers

Blanton's Straight from the Barrel is een speciale reeks van Buffalo Trace, die in 1984 door master distiller Elmer T. Lee werd gelanceerd. Het was - toen - de eerste single barrel bourbon ooit. Ondertussen is dat gemeengoed geworden, natuurlijk. De flessen zijn te herkennen aan de tinnen stopper met de afbeelding van een paard. Er zijn 8 verschillende stoppers, dus de verzamelaar weten wat gedaan. De vaten die Buffalo Trace reserveert voor de Blanton's rijpen in het met metaal beklede Warehouse H dat destijds werd gebouwd door Albert Blanton, één van de eerste werknemers van het bedrijf. Hij begon op 16-jarige leeftijd en werkte voor Buffalo Trace tot aan zijn dood in 1959. De bourbon rijpte zo'n 9 jaar.

Heerlijk zoete, bijna gekonfijte neus op karamel, bloedappelsien, ahornsiroop, honing en maïs op de BBQ, aangevuld met enkele groene kruiden. Denk dille en zelfs wat peterselie. Hint van espresso met melkshuim en schaafsel van amandelnoten. Dit is heerlijk.

De aanzet is best krachtig - wat niet verbaast - en kruidig. Het zoet worden van meet af aan overstemt door allerhande kruiden met zwarte peper, kaneel en nootmuskaat op de eerste rij, onmiddellijk gevolgd door kruidnagel en vanille. Het zoete vertaalt zich nu vooral in donkere, vloeibare honing en een karrenvracht aan licht aangebrande suikers. Maar hij laat zich makkelijk drinken, ondanks het hoge ABV.

De afdronk is warm en lang, waarbij de kruidigheid langzaam maar zeker plaats maakt voor al het zoete van de neus en de smaak.

Dit is Genieten met grote G, hoor. Wederom een dikke merci aan Jan voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3738

Russell's Reserve Single Barrel

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 26, 2017 08:27:26

Distilleerderij: Wild Turkey Distillery
Regio: USA
Fles: Russell's Reserve Single Barrel
Kleur: brons
ABV: 55%

Kaarsvet & Suikerspin

Russell's Reserve verwijst naar Jimmy Russell die al meer dan 60 jaar master distiller is bij Wild Turkey. Overigens is zijn zoon ook master distiller (de appel en de boom...) wat van Wild Turkey de enige distilleerderij maakt die twee master distillers in dienst heeft. Maar dit terzijde. De Reserve bestaat uit vaten die Russell - die ook wel eens de Buddha van Bourbon wordt genoemd - zelf heeft uitgekozen en laat bottelen op 110 Proof, oftwel 55%. Het is een single barrel Kentucky Straight Bourbon.

De neus is erg zoet, maar tegelijkertijd erg waxy. Doet wat denken aan kaarsvet en suikerspin door elkaar gehaald. Ook iets van dennenappels, echt waar. Uiteraard zit dat wat op de achtergrond. De dominerende aroma's zijn hier opnieuw de klassiekers zoals karamel en honing, leder en meubelpoets. Dit is een erg lekkere neus, hoor!

De aanzet is verrassend zacht en bijna verstoken van kruiden. Ik zeg bijna, want ik ervaar toch een beetje kaneel, vanille en peper, maar veel minder dan verwacht. Alhoewel... na de initiële opstoot van zoetigheid begint de eik nu toch te spreken en wordt hij steeds kruidiger. Nootmustkaat komt erbij. De karamel groeit evenzeer, waardoor deze toch erg zoet wordt.

Dat zet zich door in de bijzonder lange finish, waar kruidigheid en zoetigheid het tegen elkaar opnemen. Het eindigt in een gelijkspel.

Weer zo eentje die erg de moeite is. Ook wie denkt 'bourbon is niks voor mij' zou deze eens moeten proberen. Die zal rap van gedacht veranderen. Jan, bedankt voor dit sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3737

Pikesville 6 Year Old Straight Rye Whiskey 110 Proof

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 25, 2017 18:10:44

Distilleerderij: Heaven Hill Distilleries
Regio: USA
Fles: Pikesville 6 Year Old Straight Rye Whiskey, 110 Proof
Kleur: brons
ABV: 55%

De eik brult!

Zes jaar lijkt jong, maar voor een Amerikaanse whiskey is dat best al flink gerijpt. Deze Pikesville is een straight rye whiskey, wat betekent dat rogge het hoofdingrediënt is, in dit geval aangevuld met maïs en gemoute gerst. Pikesville werd overigens initieel gestookt in Maryland - van 1895 tot de Drooglegging - maar is vandaag de dag een product uit Kentucky van Heaven Hill. Hij werd gelanceerd in de zomer van 2015 en wordt gebotteld op 110 Proof, oftwel 55%.

Hola, erg mooie neus op vers gemalen koffiebonen, schuim van melk, houtskool, geflambeerde pannenkoeken met banaan en een hint van munt. Melkchocolade. Bruine suiker. Kaneelbroodje. Een tikkeltje gekaramelizeerde sinaasschil op de achtergrond. Dit is erg aangenaam.

Mooi olieachtig, kruidig en zoet... Na enkele ogenblikken wordt die kruidigheid erg groots en zet hij je mond helemaal droog. De eik brult! Denk kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en zwarte peper. De zoetigheid vertaalt zich naar karamel, vanille, gedroogde kokosnoot en wat honing. Dit is opnieuw erg aangenaam, hoewel hij de belofte van de neus niet helemaal waar maakt.

De kruidigheid zet zich in de lange afdronk gewoon verder.

Zeer de moeite. Een fles kost tussen de 80 en 100 EUR, afhankelijk van waar je kijkt. In de States betaal je net geen $60, maar goed, zo vaak kom ik er niet... Spijtig, want dit is erg goed spul. Met dank aan Peter van Anverness voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3736

Images of Bardstown 'Main Street' Malts of Scotland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 25, 2017 08:15:42

Bottelaar: Malts of Scotland
Regio: USA
Fles: Image of Bardstown 'Main Street', Malts of Scotland, 2015, 278 bts
Kleur: koper
ABV: 53,2%

Potloodslijpsel

Malts of Scotland, bekend Duits onafhankelijk bottelaar, beperkt zich al lang niet meer tot Schotse whisky. Hij heeft ondertussen ook de Atlantische Oceaan overgestoken en al flink wat Amerikaanse vaatjes op zijn actief. Van deze Images of Bardstown 'Main Street' wordt de naam van de distilleerderij niet vermeld. Maar hoe moeilijk kan het zijn? In Bardstown zijn maar drie distilleerderijen: Heaven Hill, Barton en Willett. Aangezien Willett pas gestart is in 2012 en Heaven Hill reeds met naam en toenaam door MoS werd gebotteld, is het een safe bet dat dit spul afkomstig is van Barton. Whatever, begin nu gewoon al te proeven...

De neus is mierzoet, maar met een twist. Ik krijg verrassend veel sandelhout en pijnboompitten. Nog een hint van munt, zoete boter, marashinokersen en zelfs wat rood fruit - denk vooral aardbeien. Dit is een verrassend frisse neus voor een bourbon, ondanks de bijzonder actieve eik.

Hij is mooi olieachtig en mierzoet op vooral ahornsiroop en eikenhout. Ja... de eik is erg prominent en offreert potloodslijpsel, komijn, anijs, chiazaad en iets wat me aan koffiegruis doet denken. Opnieuw een hint van munt.

In de afdronk komt de munt nog het meest tot uiting - wat ik niet erg vind - maar sterft hij toch een erg zoete dood.

Ja, als ik dat zo proef, ben ik er redelijk zeker van dat dit Barton is, hoor. Trouwens, best niet te veel water aan toevoegen. Het is niet bepaald een zwemmer. Jan, dikke merci voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3735

Lock, Stock & Barrel 13 Year Old Straight Rye Whiskey

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 24, 2017 09:48:25

Distilleerderij: The Cooper Spirits Company
Regio: USA
Fles: Lock, Stock & Barrel 13 Year Old, Rye
Kleur: koper tot brons
ABV: 50,65%

Dille

Een plek die je niet onmiddellijk met whiskey associeert is Philadelphia. Toch is daar de Cooper Spirits Company in 2006 opgericht. Ze noemen zichzelf 'makers of rare and fine spirits'. Het zou je dan ook snel vergeven zijn, mocht je denken dat deze roggewhiskey - die overigens voor 100% uit rogge werd gestookt! - in Philadelphia wordt gestookt. Dat is echter niet het geval. Deze whiskey wordt namelijk ingekocht uit Canada en is gestookt door de Alberta Distillery in Calgary. De verpakking is indrukwekkend en verwijst naar de gloriedagen van de Wild West.

Zoete en kruidige neus op karamel, vanille, leder, pecannoten en iets dat me aan peperkoek doet denken (maar niet helemaal). Maar hij onderscheidt zich door een flink herbale toets. Iets groens... ik hou het op dille.

Hij is best mondvullend en pikant bij aanzet. Opnieuw zoet, zonder een zoete whiskey te worden, als u begrijpt wat ik bedoel. De nadruk ligt hier op de kruidigheid, die best mooi is. Kruidnagel en allerhande pepertjes (zonder te overdrijven). Dat ligt natuurlijk aan de rogge.

De afdronk is licht drogend, maar niet bepaald lang.

Leuke roggewhiskey, zonder echt groots te zijn, maar moeilijk te vinden. Aangezien het om een erg gelimiteerde uitgave gaat, is deze nergens meer te vinden. Maar geen nood, Cooper heeft ondertussen een 16-jarige op de markt. Bedankt voor het sample, Jan!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3734

John J. Bowman Pioneer Spirit

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 23, 2017 16:47:32

Distilleerderij: A. Smith Bowman
Regio: USA
Fles: John J . Bowman Pioneer Spirit, Virginia Straight Bourbon Whiskey
Kleur: koper
ABV: 50%

Afgebroken tak

Op de dag na Prohibition - we spreken 1934 - werde A Smith Bowman distilleerderij opgericht op de Bowman Sunset Hill Farms. We zitten in Virginia. Maar in februari 1988 werd het merk overgenomen door gigant Sazerac die de distilleerderij onderbracht in een gloednieuw pand te Fredericksburg. Vandaag de dag wordt Bowman gerund als een micro-distilleerderij en de bourbon wordt triple distilled in een koperen pot still! Hij is gebottled op 100 Proof, wat vertaalt naar 50% ABV.

De mierzoet neus heeft iets van een oude zolder. Stoffig is het minste wat je hiervan kan zeggen. Daarnaast een karrenvracht aan karamel en verse vijgen. Geboend leder. Praliné chocolade. Een groene toets als van een afgebroken jonge tak. Best uitnodigend.

Hij is olieachtig, bijna romig, op de tong. Wel flink gekruid met kruidnagel, chilipepers, kaneel en wederom iets groen waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. De chocolade keert weer, de karamel is luid (maar niet te luid) en evolueert langzaam maar zeker naar toffee. Van de vijgen geen spoor meer. Hoewel... ik moet denken aan die purperen snoepjes. Viooltjes, zeg maar.

Ook in de lange afdronk blijft hij zoet en kruidig met de nadruk op de chocolade en groene tuinkruiden.

Betrekkelijk herbale bourbon, maar lekker is hij zeker wel. Met dank aan Jan voor het sample!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3733

Hartfield & Co Bourbon

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 23, 2017 08:53:28

Distilleerderij: Hartfield & Co
Regio: USA
Fles: Hartfield & Co Bourbon, 375ml
Kleur: koper
ABV: 50%

Rekeningen Betalen

We bevinden ons in Paris, Kentucky. Daar staat de craft distillery Hartfield & Co, opgericht door Andrew en Larissa Buchanan in 2013. Voor hun bourbon gebruiken ze 19% rogge en 19% gemoute gerst, de overige 62% is maïs. Voor hun distillatie gebruiken ze zogenaamde column reflux batch stills. En het distillaat gaat op kleine Amerikaanse eiken vaten (met een char level #3) op zo'n 120 Proof, wat lager is dan de industrie normaliter hanteert. Het rijpen duurt overigens maar 3 tot 5 maanden. Erg jong dus. Voor elke batch die ze van hun bourbon lanceren blenden ze zo'n 6 tot 9 vaten samen. Oorspronkelijk heette de distilleerderij The Gentleman (mijn samples komen uit flessen met dat oude label), maar Hartfield kreeg een proces aan zijn broek en koos eieren voor zijn geld.

Zelfs in hun bourbon is de white dog (wat Amerikanen new make noemen) heel erg duidelijk aanwezig. Veel meer diepgang dan hun zogenaamde American Whiskey heeft hij niet. Er zit wat meer karamel in, ja. En misschien iets meer kruiden. Maar voor de rest blijft dit een jong beestje op maïs, wit fruit en perensiroop.

Op smaak is hij wel erg kruidig, wat ik toejuich. De kleine vaatjes waarop de spirit rijpt, hebben hun best gedaan. Dat neemt niet weg dat hij snoeperig zoet blijft op karamel, vanille, zoethout en gebakken appels. Veel meer is hier eigenlijk niet aan de gang.

De afdronk is lang en zoet, met de kruiden op de tweede plaats nu.

Mjah... dit is een spirit die volgens mij een erg mooie toekomst heeft, op voorwaarde dat hij wat tijd krijgt om te rijpen. Ik begrijp dat Andrew en zijn team nu reeds in de verkoop zijn gevlogen om de rekeningen te blijven betalen, maar dit product is eigenlijk nog te jong om al op prijs te kunnen stellen. Bijgevolg ga ik er ook geen score op plakken.

Geproefd door Mark Dermul op 11-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3732

Hartfield & Co American Whiskey

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 22, 2017 17:40:38

Distilleerderij: Hartfield & Co
Regio: USA
Fles: Hartfield & Co American Whiskey, 375ml
Kleur: stro
ABV: 50%

Curiosum

Vreemd genoeg is Hartfield & Co de eerste nieuwe craft distillery in Kentucky sinds Prohibition. Ze werd opgericht in 2013. Kan je nagaan. We zitten immers in hartje Bourbon County. Maar goed, de grote spelers zullen menig craft distiller wel afschrikken. Hun graan halen ze overigens van familieboerderijen in de omgeving. En hoewel hun American Whiskey aan alle wettelijke vereisten voldoet om bourbon te mogen heten, kiezen ze er toch voor om deze jonge spirit (hij rijpte amper 2 maanden) American Whiskey te dopen. Gebotteld in kleine flesjes op 100 Proof.

De neus verraadt onmiddellijk de jonge leeftijd. De new make (sorry: white dog in dit geval) is erg duidelijk. Flink wat maïs, wit fruit en perensiroop. Tikkeltje snoeperig. Wel reeds een leuke hint van kruidigheid, te danken aan de rogge in de mix.

Op smaak is het nog veel duidelijker. Gelukkig heb ik een zwak voor new make, dus kan ik dit best appreciëren, maar menig whisk(e)yliefhebber zal dit eerder jong en ruw vinden. Dat is het ook. Doet me zelfs een beetje denken aan mezcal - een drankje dat ik, dankzij Palenque in Gent - steeds meer leer kennen en op prijs stellen. Iets van menthol, karamel en een hint van zoethout. Maar duidelijk erg jong!

De afdronk is verrassend lang, vooral op zoethout.

Helaas niet te vinden bij ons (behoudens vergissing), maar misschien is dat niet zo erg. Het is immers - smaakgewijs - niet echt een finished product. Maar dat geeft de maker ook toe: 'This is a chance for consumers to taste it in a stage that they normally would not be able to.' Bijgevolg ook geen score, want dit is een vreemde eend in de bijt en eerder een curiosum dan een fles om in je cabinet te zetten.

Geproefd door Mark Dermul op 11-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3731

Michter's 20 Year Old Single Barrel Bourbon

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 21, 2017 07:57:31

Distilleerderij: Michter's Distillery
Regio: USA
Fles: Michter's 20 Year Old Single Barrel Bourbon
Kleur: brons
ABV: 57,1%

Leder en Cederhout

De 20-jarige bourbon van Michter's is wel heel moeilijk te vinden en - als je hem dan toch vindt - absoluut niet goedkoop (in 2016 stond hij op de 10e plaats van de duurste bourbons in de USA, met de Michter's Celebration Sour Mash op de eerste stek met een prijskaartje van bijna 4.000 dollar!). Maar dat is logisch: een bourbon van 20 jaar? Dat kom je niet vaak tegen, toch? Deze werd dus in de begindagen van de distilleerderij gestookt - in de jaren '90 van de vorige eeuw. Hij is gebotteld op 114.2 Proof, wat ook al kan tellen.

De neus is erg romig en zoet. Een heerlijk stoofpotje van appelsien, karamel, kersen, pruimen en een enkele tak rabarber. Erg mooi. Je krijgt nog een klein beetje alcohol in de neus - wat niet hoeft te verbazen - alsook een tikkeltje hout, dat bitterzoet is van het blakeren. Doe daar gerust nog wat chocolade en geroosterde cashewnoten bij. Maar de aroma's houden de neus wel zijdezacht.

Hij is licht olieachtig en offreert in eerste instantie vooral kruidigheid in de vorm van bakkerskruiden, nootmuskaat, saffraan en een mespuntje kaneel. Maar in plaats van zachtjes weg te deemsteren, blijven ze de hele tijd hangen, wat de zoetigheid extra moeite kost om er doorheen te priemen. Maar het lukt prima. Ik krijg toetsen van honing, citrus, vanille en gekonfijte appelsienschillen. Maar alles bij elkaar blijft het een zachte bourbon die, ondanks de vatsterkte, geen water behoeft.

De afdronk is lang, iets drogend en bitterzoet. Ik krijg op het sterfbed iets van leder en cederhout.

Zalige bourbon, maar ondertussen bijna onbetaalbaar geworden, wat jammer is. Eén van de beste bourbons die ik al mocht proeven. Met dank aan PROOF voor het sample.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3730

Michter's 10 Year Old Single Barrel Bourbon

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juli 20, 2017 07:26:09

Distilleerderij: Michter's Distillery
Regio: USA
Fles: Michter's 10 Year Old Single Barrel Bourbon
Kleur: brons
ABV: 47,2%

Kersen

Michter's Distillery werd al in 1753 opgericht en was één van Amerika's eerste distilleerderijen. Onderweg wijzigde de naam nog even naar Bomberger Distillery. De huidige gebouwen, die in 1840 werden opgericht, staan sinds 1975 op de National List of Historic Places. Maar sinds 1989 worden deze gebouwen niet meer gebruikt, want de distilleerderij ging failliet. Met de gestegen vraag naar bourbon, werd de distilleerderij nieuw leven ingeblazen, weliswaar op een andere plek. Een volledig nieuwe distilleerderij - nu onder de naam Michter's - werd gebouwd in Shively, Kentucky. Dit is hun 10-jargie single barrel bourbon.

De neus is zoet en granig alsof ik grof brood besmeerde met honing en ahornsiroop en enkele kersen daarbovenop. Iets van leder, chocolade, boenwas en gedroogd gras. Gekonfijte appelsien. Pomme d'amour. Tabaksbladeren. Dit is best complex te noemen. En absoluut lekker.

Hij mocht iets meer body hebben, naar mijn mening, maar hij is gelukkig net niet waterachtig. Dat gezegd zijnde levert hij wel een mooi smaakpalet op. Hij is lekker rond en zoet op kersen, appelsienmarmelade, toffee en heeft tevens een mooie kruidige kant. Zelfs iets wat me aan humus doet denken, stel je voor.

Ook in de afdronk blijven de kersen domineren. Maak daar gerust maraschino van. En zwarte peper.

Erg genietbare, maar bijzonder moeilijk te vinden, botteling van Michter's. Het merk begint langzamerhand cultstatus te krijgen en ik begrijp waarom. Dankjewel voor het sample, PROOF!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3729

Mark’s Whisky Ramblings 167: Michter’s Small Batch Bourbon

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 19, 2017 08:35:15

De whiskey en bourbon van Michter’s is echt apart. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat ze hun vaten toasten alvorens ze te blakeren, hun spirit op hoger alcoholpercentage op vat te slapen leggen, kunstmatige hitteverschillen in hun warehouses gebruiken en de spirit koelfilteren volgens een geheim proces.


Laat ons eens kijken wat dat doet met hun Small Batch Bourbon. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3728

1792 Small Batch

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 18, 2017 08:49:31

Distilleerderij: Barton 1792 Distillery
Regio: USA
Fles: 1792 Small Batch
Kleur: koper
ABV: 46,85%

Kentucky

Deze 1792 Small Batch heeft al een hele weg afgelegd. Hij begon zijn leven als Ridgewood Reserve, maar omwille van een rechtszaak, aangespannen en verloren van Woodford Reserve in 2002, werd hij herdoopt tot 1792 Ridgemont Reserve. Vandaag de dag wordt hij gewoonweg 1792 Small Batch genoemd. Hij rijpte 8 jaar en werd gebotteld op 93,7 proof, wat zich vertaalt naar 46,85%. 1792 verwijst overigens naar het jaartal waarin Kentucky de 15e staat van de USA werd. Het is tevens de 'toasting bourbon' op het jaarlijkse Kentucky Bourbon Festival.

De neus is enerzijds mierzoet op flink wat karamel en vanille, maar heeft anderzijds ook een erg herbale, groene kant. Hij doet wat denken aan dennenappels en vernis. In de achtergrond nog wat mokatine en koffie. Een mooie hint van donker fruit, hoewel dat er niet helemaal door lijkt te komen.

Hij is lekker romig en mondvullend en meteen ook pittig gekruid. Denk zwarte peper en een karrenvracht aan nootmuskaat. Het donkere fruit keert weer, iets prominenter dan op de neus, alsook de koffie. Hij wordt, nadat de kruiden wat gaan rusten, lekker zacht.

Je kan de afdronk best lang noemen, met wat eik en kruiden op het sterfbed.

Toen ik hem zo'n 5 jaar geleden voor het eerst aanschafte, betaalde ik niet eens 35 EUR. Vandaag is dat toch al makkelijk 55 EUR. Maar nog steeds een uitstekende bourbon, hoor. Bedankt, Jan.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3727

Yellowstone Select

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 17, 2017 07:45:41

Distilleerderij: Limestone Branch Distillery
Regio: USA
Fles: Yellowstone Select, Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Kleur: oud goud
ABV: 46,5%

Zwarte Gummi Bears

Yellowstone is een geval apart. Genoemd naar het nationale park met dezelfde naam, is dit eigenlijk een blend van verschillende Kentucky Straight Boubon Whiskey's, gebottled in Lebanon (Kentucky, uiteraard) door de Limestone Branch Distillery. De vier bourbons die hiervoor werden gebruikt zijn alle tussen de 4 en 7 aar oud, met iets meer rogge in de mix dan gebruikelijk en gebotteld op 93 proof. Er is dus wel degelijk een distilleerderij, opgericht in 2010. Hun Yellowstone Select verscheen voor het eerst in 2015, maar werd dus wel elders gestookt. Het is vooralsnog wachten op de eigen bourbon.

Mierzoete neus op karamel en vanille, met geprakte banaan met bruine suiker. Nog iets van zwarte gummi bears en zoethout.

Hij mocht iets meer body hebben. Ook op smaak is het vooral de karamel die de plak zwaait. Daarnaast wat eik, geroosterde noten (vooral pinda) en een hint van gesuikerde appelsienschil.

In de middellange finish wordt de eik iets kruidiger.

Alles bij elkaar is dit maar een heel gewone bourbon, hoor. Niks speciaals. In de States moet je toch zo'n 53 dollar ophoesten voor deze blend, wat niet goedkoop is.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3726

John E. Fitzgerald Larceny 1870

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 16, 2017 07:52:44

Distilleerderij: Heaven Hill Distilleries
Regio: USA
Fles: John E. Fitzgerald Larceny, American Oak, Very Special Small Batch
Kleur: koper
ABV: 46%

Finish

Hoewel Larceny zijn eigen website heeft waar sprake is van de Old Fitzgerald Distillery, wordt deze bourbon wel degelijk bij Heaven Hill geproduceerd. Hij rijpte zo'n 6 jaar en is vernoemd naar John E. Fitzgerald, een berucht 'bonded treasure agent' - oftewel belastingsambtenaar - omdat hij zichzelf illegaal toegang verschafte tot flink wat vaten, die al snel de Fitz Barrels werden genoemd. Vandaar de sleutel op het label. Hij gaf dan ook zijn naam aan de bekende bourbon Old Fitzgerald. Larceny is een betrekkelijk nieuw merk van Heaven Hill, gelanceerd in 2012. Het grote verschil met andere bourbons zit hem in het feit dat - naast maïs - het belangrijkste graan niet rogge, maar tarwe is.

De neus is zoet en zacht op geprakte banaan, overgoten met karamel, bruine suiker en flink wat kaneel. Iets wat me aan hars doet denken. Beboterde toast. Of de korst van versgebakken brood. Maar heel erg zacht, hoor. Een lichtgewicht.

De aanzet is te licht naar mijn zin. Bijna waterachtig. Da's jammer. Wel mooi gekruid, nu. En flink zoet op kaneel, zoete maïs, bruine suiker en vanille. Honing, ook. Wederom erg licht, moet ik zeggen.

Pas in de finish - die gelukkig aan de lange kant is - begint hij echt karakter te vertonen. Kruidig en honingzoet.

Minder kruidig omwille van het feit dat er weinig (of geen) rogge in de mix zit, waardoor deze iets te licht bevonden wordt. Enkel de finish was echt de moeite.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-04-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3725

Westland Peated

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 15, 2017 07:41:42

Distilleerderij: Westland Distillery
Regio: USA
Fles: Westland Peated
Kleur: goud
ABV: 46%

Eenvoud siert!

Ook bij Westland, in de Amerikaanse staat Washington, wordt geturfde single malt whiskey gemaakt.

De neus begint eerder gesloten, moet ik zeggen. En erg veel turf heb ik alvast niet. Niet dat ik dat verwachtte, maar toch. Hij leunt erg aan bij de American Oak, maar dan met een toefje rook. En iets herbaler. Wat meer bosgeuren, ook. Daarnaast nog altijd flink wat vanille en koffie.

Op smaak is de turf echter wel heel erg prominent en krijg erg veel aardse tonen. Ja, dit is wel heel erg lekker, hoor! Bijzonder zoet, bijna snoeperig, maar gewikkeld in een groots deken van rook en turf. Allesbehalve complex, maar eenvoud siert!

De afdronk is middellang, licht drogend, mierzoet en rokerig. Pas op het sterfbed krijg je wat kruidigheid van het hout.

Het was niet zo veelbelovend op de neus, maar op smaak is dit meteen mijn favoriet van de drie. Dat neemt niet weg dat hij, net als zijn twee broertjes, wat aan de dure kant is voor wat je krijgt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3724

Westland Sherry Wood

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 14, 2017 08:00:28

Distilleerderij: Westland Distillery
Regio: USA
Fles: Westland Sherry Wood, OB 2014, Oloroso, PX- en bourbonvaten, 5.000 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Curry Ketchup

Het is een weinig bekend feit dat Westland, een craft distillery in de staat Washington, voor zijn single malt whiskey gebruikt maakt van een Belgische gist. Deze specifieke expressie rijpte gedeeltelijk op sherryvaten - zowel oloroso als PX - alsook op ex-bourbonvaten.

De neus is flink kruidig, maar minder gesherried dan ik had verwacht. De leidende aroma's zijn butterscotch, vanille en - ahem - curry ketchup. Wat vreemd. Maar niet onaangenaam. Daaronder zitten wel wat donkere fruitjes verborgen, maar ze hebben moeite om aan de oppervlakte te geraken.

Op smaak is hij eerder herbaal dan zoet. Ik moet denken aan salie en rozijnen. Nog iets licht rokerigs, wellicht van het blakeren van de vaten. Iets van chocolade. Alles bij elkaar best een leuk smakenpalet, maar minder boeiend dan ik gehoopt had.

De afdronk is eerder aan de korte kant op graan en chocolate met een toefje rubber op het sterfbed.

Hij is zeker de moeite, maar ik vind de benaming Sherry Wood wat ongelukkig. Hij lost die verwachting niet helemaal in. Deze kost 85 EUR, wat eerlijk gezegd aan de erg dure kant is. Vergeet niet dat dit maar twee jaar oud is!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3723

Westland American Oak

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juli 13, 2017 07:17:02

Distilleerderij: Westland Distillery
Regio: USA
Fles: Westland American Oak, OB 2013, 5.050 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Verbrande Amandelen

In onze contreien zijn er momenteel maar drie expressies van deze nieuwe Amerikaanse craft distillery beschikbaar: Westland American Oak, Westland Sherry Wood & Westland Peated. Laten we ze daarom maar snel op een rijtje zetten. Beginnen doen we met de American Oak, die net als zijn broertjes op 46% werd gebotteld. Deze rijpte op nieuwe Amerikaanse eiken vaten die een level 4 blakering kregen.

Nou, de neus is alvast veelbelovend. Ik krijg vooral koffie en chocolade, wat vanille en gebakken banaan. Weinig meer, maar dat is best oké, want dit is al een aangename neus.

Hij is heerlijk zacht op de tong. Erg zoet op vanille en banaan, maar met een vreemde twist. Ik moet denken aan verbrande amandelnoten. Er komt iets snoeperigs opzetten als van Haribo beertjes. En enkele lichte kruiden waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Interessant.

De afdronk is eerder kort op mokka en koffie.

Apart en zeker de moeite, hoewel ik 80 EUR voor een fles wel wat aan de dure kant vindt. Maar probeer hem zeker eens op een festival. Leuke boel.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3722

Westland Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 12, 2017 07:18:38

Westland Distillery

2931 1st Avenue South
Seattle, WA 98134
USA+1 206 767 7250

info@westlanddistillery.com

www.westlanddistillery.com

Kraanfabriek

Matt Hofmann startte zijn Westland Distillery in een kleine loods in South Park in Seattle, Washington in 2010 met enkele high school friends. De output was toen zo’n 5 barrels per week. Maar de toen 25-jarige Matt was erg ambitieus. Hij gaf zijn technische studies op en veranderde het geweer van schouder. De Amerikaan behaalde zijn diploma aan de befaamde Scotland at Heriot-Watt University.

Vandaag de dag zit de hypermoderne distilleerderij in een 96-jaar oude, prachtig gerestaureerde kraanfabriek. Seattle, en bij uitbreiding de staat Washington, ligt aan de westkust van de Verenigde Staten, vandaar de naam Westland. De output is nu zo’n 5 barrels per dag.

Belgische gist

Je zou het bijna vergeten, maar Westland produceert uitsluitend single malt whiskey. Er zijn momenteel geen plannen om met andere granen aan de slag te gaan. De mash bill bestaat uit niet minder dan 5 verschillende gerstesoorten, met lokaal verbouwde bleke gerst als belangrijkste. De andere vier zijn Munich, extra special, pale chocolate en brown malt.

En een leuke weetje is ook dat ze gebruik maken van Belgische brouwersgist voor de fermentatie. Dit levert volgens de master distiller extra aroma’s en smaken op. Hoewel een groot deel van de vaten in het warehouse on site rijpt, ligt het overgrote deel buiten de stad in Hoquiam, aan de kust. Voldoende warehouseruimte was hierin zeker niet de enige factor. Ook het iets zachter klimaat aan de kust werd in overweging genomen.

De distilleerderij is open voor het publiek, behalve op maandag en zondag. Een bezoek, dat zo’n 45min duurt, kost je 10 dollar en eindigt in de Cantilever Room, waar ook geproefd kan worden, al of niet met een snack.

Range

Hun core range bestaat uit de American Oak, Sherry Wood en Peated en die zijn sinds 2016 ook bij ons verkrijgbaar. Daarnaast lanceerde Westland ook nog heel wat single casks en enkele special releases die luisteren naar ronkende namen zoals Deacon Seat, First Peated, Peat Week, Garryana, Seasonal en Aprils Fools.

En uiteraard kan je, als je een bezoek brengt aan de distilleerderij, ook je eigen zogenaamde Hand-fill fles scoren. Alle standaard whisky's worden momenteel gebotteld op 92 Proof (oftwel 46%). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3721
Volgende »