WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Compass Box Lady Luck

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, oktober 08, 2010 20:16:29

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Lady Luck
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Kunstwerk

John Glaser, de eigenaar van Compass Box en whiskykunstenaar, heeft deze blended malt (voorheen vatted malt) samengesteld uit drie bijzondere vaten. Een 14 jaar oude Imperial uit 1995 (cask 1000049) en 2 Coal Ila-vaten van zeer respectabele leeftijd, zijnde 29 jaar oud uit 1980 (cask 8165) en 25 jaar oud uit 1984 (cask 5384). Het lijkt een vreemde combinatie om hele oude Islay te gaan mengen met niet-zo-oude Imperial, een fruitige Speysider die in 1998 het zwijgen werd opgelegd.

De jonge Imperial laat zich als eerste gelden op de neus met zoete appels, citrus, vanille en toffee, besprenkeld met kaneel. Maar de oude Islay laat zich niet onbetuigd – integendeel. De Caol Ila staat garant voor turf, assen uit de barbecue en houtskool met een heerlijk zoete citrus-toets. Heeeeerlijk!

In de mond voelt hij eerder olieachtig aan en komt de turf mooi uit de verf. Nu is het de Caol Ila die alle aandacht opeist en de zoete tonen van de Imperial overmeestert. Hij is ook flink coastal met limoen, oesters en olijfolie. Ook wat rook van een kampvuur. Lekker.

De afdronk is drogend, zoet en heerlijk lang.

Er werden van dit goedje slechts 754 flessen gebotteld en bijgevolg is hij nog moeilijk te vinden. En als je hem al vindt, mag je rekenen op het neertellen van zo’n 150 EUR. Maar wat een whisky… Een waar kunstwerk! Dit is The Peat Monster tot de derde macht!

Geproefd door Mark Dermul op 22-09-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post669