WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig 13 Year Old 1996 Malts of Scotland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 09, 2019 17:22:46

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig 13 Year Old 1996/2010 Malts of Scotland, bourbon hogshead #7313, 255 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.3%

Spinnenweb

Ik vond nog een ouwe sample van Malts of Scotland achteraan in de sample kast. Na de spinnenwebben en stof te hebben verwijderd, zag ik dat het om een 13-jarige Laffie ging, gebotteld in 2010 door het Duitse Malts of Scotland. Nou, die komt vandaag – ik ben wat Islay aan het proeven – mooi van pas.

Zoete neus op appelmoes en vanille zonder de droge, asachtige elementen van Laphroaig. Dat moet de jonge leeftijd wel zijn. Dat maakt hem erg toegankelijk en zeer aangenaam. Nog wat zeewier en mercurochroom, maar in zeer beperkte mate. Spek op de barbecue en gerookte partjes citroen. Clean. Love it.

Mooi olieachtig en mond vullend met onmiddellijk een explosie van vanille, limoen, zoethout en walnoten. De turf zorgt voor een grootse rookontwikkeling met een brakke toets, terwijl peper je mond helemaal warm maakt. Nogal eenvoudig, maar erg lekker, dus stoort het niet.

De afdronk is lang en medicinaal. Teer, citrusfruit, peper en zout en heel veel rook.

Erg leuke Laffie, hoor. Destijds zo’n 60 EUR, maar daar kan je hem vandaag niet meer voor krijgen, natuurlijk.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4653