WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Charlotte 16 Year Old 2001 The Heretic – Feis Ile 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 07, 2019 09:05:37

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Charlotte 16 Year Old 2001/2018 The Heretic, Feis Ile 2018, 1.300 bts
Kleur: goud
ABV: 55.9%

Gesigneerd & Gepersonaliseerd

The Heretic – de ketter in het Nederlands – was de Feis Ile 2018 release van Port Charlotte (uit de Bruichladdich Distillery, natuurlijk) en is volgens het label ‘the last of the first’, waarmee wordt verwezen dat het de laatste vaten waren van het eerste distillaat dat destijds uit de alambieken stroomde. Het is een vatting van Amerikaanse eik, rumvaten en zelfs Franse wijnvaten. Ik schonk ‘m op mijn Feis Ile tasting. Grappig detail: ik was vergeten dat de fles gesigneerd en gepersonaliseerd was door de Master Distiller Adam Hannett. Dat zorgde er op de avond zelf voor dat mijn licht autistisch trekje even twijfelde om hem open te maken. Kan je nagaan!

De neus begint een beetje vreemd. Atypisch. Ik krijg vooral babyadem (u weet wel, de kleine heeft net zijn fruitpapje binnen en boert vol in je aangezicht) en flor (de laag van gist schimmel die op sherry komt te liggen tijdens het rijpen). Daarna volgen boerenboter, ananas en citroen, iets van gerookte zalm en een zacht streepje turfrook. Dennenappels, pijnboompitten, zelfs een druppeltje olijfolie. ’t Is toch even wennen, maar it grows on you, als u begrijpt wat ik bedoel.

Op smaak is het vooral citrusfruit dat de aandacht trekt: citroen, limoen en roze pompelmoes. De turf treedt onmiddellijk bij en zorgt tevens voor een grootste rookontwikkeling. De gerookte vis keert weer, maar er komt nu ook wat zoets in de vorm van vanille en chocolade. Iets herbaal als van citroengras en varens. Zacht gekruid. Vanaf de tweede slok wordt hij pas echt lekker.

De afdronk is zijn sterkte: lang, warm, kruidig en zoetzuur met een licht drogend effect. De rook blijft bijzonder goed hangen. Een ziltje op het sterfbed. Zalig.

Wel blij dat hij toch open gegaan is. De neus is even schrikken, maar hij hersteld goed en wordt een geweldige whisky.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4649