WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lagavulin 18 Year Old Feis Ile 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 05, 2019 17:13:53

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 18 Year Old Feis Ile 2018, 6000 bts
Kleur: goud
ABV: 53.9%

Lentefris

In 2018 lanceerde Lagavulin voor het derde festival op rij een 18-jarige (voor Feis Ile 2019 was dat voor het eerst een 19-jarige en die trend zal zich wel voortzetten). Ik moet toegeven dat die Feis Ile flessen, de Distillery Exclusives, maar vooral de Jazz Festival bottelingen me echt wel aanstaan. Benieuwd of deze uit 2018 me wederom zal bekoren (want ik vond hem alvast top op mijn Feis Ile tasting die ik in Gent organiseerde in mei 2019). Hij werd samengesteld uit refill hogsheads en sherry butts. Ik schenk uit fles 4.025 van de 6.000.

De neus is lentefris op vanille limoen en munt, zelfs wat banaan en peer. Zelfs wat vlierbloesem. Zou dat van de sherry butts komen? Hij heeft iets medicinaal, maar niet overdreven. Zachte rook. Iets van paardenstal en rotsachtige kust. Ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik vind het hoe dan ook erg lekker, hoewel een beetje ingetogen (voor Lagavulin).

De smaak is erg goed! Een tikkeltje zoet met een mooie rokerigheid. Citrusfruit neemt de leiding. Appelsienlikeur met gesuikerde limoenschillen. Doet wat aan vanillepudding met stukjes fruit denken, maar gewikkeld in een rokerig jasje met groene tuinkruiden. Zachter dan de standaard 16-jarige, ondanks het hoge alcoholpercentage. De alcohol is perfect geïntegreerd. De sherry is present, maar speelt duidelijk tweede viool. Erg goed, ik zei het al.

De finish is middellang (mocht wat mij betreft wat langer zijn), roetig en olieachtig met mooie turfrook tot het allerlaatste moment.


Een topper van formaat, hoor.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4647