WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Peat Faerie 7 Year old 2010 SMWS

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 05, 2019 07:24:20

Distilleerderij: SMWS
Regio: Schotland (Islay)
Fles: The Peat Faerie 7 Year Old 2010/2018, first fill ex-bourbon barrels, 2172 bts
Kleur: stro
ABV: 50.0%

Vis noch Vlees

The Peat Faerie is een blended malt van de bekende Scotch Malt Whisky Society. Deze 7-jarige is de vierde batch van deze blend dat door hun tasting panel werd ontdekt tijdens het bekokstoven van de derde batch. Hij werd samengesteld met vaten van zowel Islay als Speyside, met de nadruk op het eiland voor de westkust.

Nochtans is de neus in eerste instantie vooral erg licht en fruitig met veel vanille. Denk ananas, jonge appeltjes en roze pruimpjes. Witte chocolade met kokosnoot. Pas na enkele ogenblikken ademen komt daar ook wat zeezout en kalk bij, iets van gedroogde kelp en gezouten boter. Hooi. Alles bij elkaar best mooi, maar wel een beetje aan de licht kant. Na vijf minuten, echter, valt de neus helemaal uit elkaar. Niet te lang dralen, dus.

Hij komt olieachtig binnen, zacht en zoet met een rokerig midden. Pomme d’amour, watermeloen, kokosnoot en ananas keren weer, aangevuld met wat munt. Dan volgt er te lang getrokken fruitthee, gerookte tarbot en iets van peper. Midpalate wordt hij weer erg zoet met een karrenvracht aan vanille.

Dat gaat crescendo in de finale, waarbij zoet en rook elkaar naar de kroon steken.

Aangename lentewhisky met een rokerig randje, maar toch vond ik hem een beetje moeilijk. Vis noch vlees. Het ene moment wil hij een lichte en fruitige Speysider zijn, het volgende profileert hij zich als een peaty boy, maar uiteindelijk slaagt hij in geen van beide. Merci, Anthony.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4646