WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Proefolympics 2019

EventsGeplaatst door Mark Dermul do, juli 04, 2019 07:26:21

Voor het derde jaar op rij was ik deelnemer in de erg leuke, maar aartsmoeilijke PROEFOLYMPICS, georganiseerd door de immer sympathieke noorderbuur Norbert Tebarts. Elk jaar opnieuw daagt hij ons uit om aan de hand van samples – die we ruimschoots op voorhand ontvangen – te proeven en te raden wat er in ons glas zit.

Het deelnemersveld bestaat uit ruim 80 proefatleten, waarvan een tiental landgenoten. En het mag gezegd: de Belgen deden het dit jaar erg goed (maar daarover later meer).

Mijn persoonlijk resultaat, daarentegen, was weer erg wisselvallig, wat opnieuw bewijst hoe moeilijk dit wel is (of hoe slecht ik hier wel in ben). Maar dat weerhield me er niet van om er weer met volle teugen van te genieten.

Aangezien de Proefolympics plaatsvinden in de examenperiode, had ik al mijn samples al op voorhand geproefd – gespreid over enkele dagen, uiteraard – en dus ook alles netjes op voorhand in de tool ingebracht. Maar ik beken: ik ben een aantal keer op mijn stappen moeten terugkeren. Als je weet dat een bepaalde regio nooit twee dagen achter elkaar kan voorkomen én een merk maar één keer in heel de olympics, dan begrijpt u dat ik af en toe – op basis van een oplossing – mijn antwoord moest bijsturen. Niet dat het veel opgeleverd heeft, maar goed.

Het eerste jaar dat ik deelnam aan de Proefolympics eindigde ik op een verdienstelijke 48e plaats met 234 punten. Vorig jaar wilde ik natuurlijk beter doen. Dat lukte me ook, want ik eindige op de 40e plaats met een score van 250. U voelt mij al komen: dit jaar wou ik nog beter doen. En even zag het er naar uit dat ik aan de goeie kant van de tabel zou eindigen (lees verder!), maar uiteindelijk toch gestrand om een schamele 53e plek – weliswaar met een score van 257 punten. Maar ik lig er niet van wakker, ik heb me reuze geamuseerd. Of zoals Norbert het verwoordt: meedoen is winnen!

Goed, ziehier een mini-verslagje van wat we geproefd hebben en wat ik dacht dat het was. Lachen is toegestaan; ik heb het ook vaak gedaan.

Sample 1: Caol Ila 8 Year Old 2008 Cask Strength The Ultimate (BenRiach Birnie Moss)
Sample 2: Glen Scotia Single Cask #490 for the Friends of Loch Lomond (Bruichladdich)
Sample 3: Glen Garioch 15 Year Old Sherry Cask Matured (GlenDronach)

Jammer van die geweldige Glen Garioch, want die had ik al eens geproefd. Desalniettemin had ik al wat puntjes gesprokkeld en klom ik naar de 68e plaats.

Sample 4: Glen Grant 18 Year Old (Caperdonich – wishful thinking?)
Sample 5: Glen Talloch 8 Year Old (Cutty Sark)

Dankzij het feit dat ik een Schotse blend ontwaarde, klom ik naar de 31e plaats. Dit ging de goeie kant op.

Sample 6: Ballechin 14 Year Old 2004 Burgundy Straight from the Cask (Bunnahabhain)

Deze Ballechin was voor mij het hoogtepunt van deze Proefolympics met een dikke 9/10. Heerlijke whisky waarvan ik mij zeker een flesje ga aanschaffen.

Sample 7: Whistlepig 10 Year Old (Amrut Rye)
Sample 8: Tamnavulin 25 Year old 1992 The Single Malts of Scotland (Bladnoch)
Sample 9: Auchentoshan 24 Year Old That Boutique-y Whisky Company for Bresser & Timmer (Rosebank)

Dit was een tweesnijdend zwaard. Want enerzijds scoorde ik op zowel regio als leeftijd als alcoholpercentage, maar ik had mijn geliefde Auchentoshan toch niet herkend. Te mijner verdediging: het is een atypische Auchentoshan en ik had hem nog niet geproefd. Anderzijds klom ik nu wel op naar de 8e plaats, het hoogste plekje dat ik dit jaar zou bereiken. Ik was daar best blij mee.

Sample 10: Glenmorangie 18 Year Old Extremely Rare (Springbank)

Kom op zeg, die Glenmo had ik al eens geproefd. Toegegeven, het was jaren geleden…

Sample 11: Scapa 13 Year Old 2005 Gordon & Macphail (Auchentoshan)

Hier zat ik dus eerst bij Auchentoshan, nadien bij Glen Elgin, maar ik moest het nog noordelijker zoeken. Ondertussen was ik alweer gezakt naar de 18e plaats. Maar het zou van kwaad naar erger gaan.

Sample 12: Bunnahabhain 12 Year Old 2001 Provenance (Springbank)
Sample 13: Penderyn Palo Cortado (Invergordon)
Sample 14: Talisker 18 Year Old (Kilkerran)

Mis, mis en nog eens mis en zo verloor ik tientallen plaatsen en bengelde ik op de 46e plek, dus mijn ambitie om beter te doen dan vorig jaar was bij deze nog moeilijk haalbaar. Maar wat een heerlijke Talisker is dat toch. Het was overigens de derde whisky in heel deze olympics die ik al geproefd had.

Sample 15: Redbreast 21 Year Old (John J Bowman)
Sample 16: Ben Nevis 21 Year Old 1997 The Daily Dram (Ledaig)

Het mocht niet zijn. Uiteindelijk gestrand op de 53e plaats. Ik haalde wel 257 punten, wat dan wel weer beter is dan vorig jaar. Maar als je weet dat ik slechts 3 van de 16 samples eerder geproefd had – wat bewijst welke verscheidenheid aan whisky er wel is, wetende dat ik ondertussen toch een track record van boven de 4.000 heb – ben ik toch best tevreden. Ook al had ik dus geen enkele – niet één! – whisky goed.

Maar ik zei al dat de Belgen het goed deden. Lang zag het er naar uit dat mijn whiskygabber Anthony Van Sele met goud aan de haal zou gaan. Hij stond op het einde van de rit enkele dagen bovenaan het klassement, maar moest uiteindelijk de duimen leggen voor Kees Verhoek, die met twee puntjes meer deze editie op zijn naam mag schrijven.

Joey Bosmans, nog zo’n whiskymakker, maakte in de laatste rechte lijn nog een enorme remonte om uiteindelijk net naast het podium terecht te komen. Een mooie vierde plaats.

Anthony & Joey: respect heren! Jullie hebben de eer van de Belgen echt hoog gehouden. En winnaar Kees Verhoek? Petje af!

Ik kijk alvast uit naar de editie van volgend jaar, want je weet ondertussen: meedoen is winnen! Daar ben ik het absoluut mee eens.

Dikke merci aan Norbert voor de geweldige ervaring.

May the Malt be with you!

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4645