WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kilchoman 7 Year Old 2012 STR Cask Matured

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 02, 2019 07:24:03

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 7 Year Old 2012/2019 STR Cask Matured, 14.500 bts
Kleur: koper
ABV: 50%

STR

Deze gloednieuwe Kilchoman rijpte op STR vaten. STR staat voor ‘shaved, toasted, re-charred’, wat u een idee geeft wat er met de vaten werd gedaan. Na 7 jaar rijping werden er maar liefst 14.500 flessen van afgevuld, versneden naar 50%. De kostprijs van één flesje is zo’n 75 tot 100 EUR, afhankelijk van waar u kijkt. Dat is we erg duur, natuurlijk, maar wel typisch Kilchoman.

De neus is toch een beetje atypisch voor Kilchoman, vind ik. Naast wat rood fruit, een hint van banaan, vanille en karamel, krijg ik nog een koude barbecue (daags nadien), iets metaligs, iets zilts (maar helemaal op de achtergrond) en iets van bakkerskruiden. Na verloop van tijd wordt hij een tikkeltje umami met een druppeltje balsamico. Rosbief! Atypisch, ik zei het al.

Hij is olieachtig, zoet en zacht bij aankomst, maar al snel komt de turf opzetten. Hij wordt zelfs flink brutaal met nu een grote rookontwikkeling, vermolmd hout, wijnazijn en zeezout. De metalige toets die ik ook al op de neus had, blijft echter hangen.


De afdronk is dan weer aan de korte kant en gaat terug de zoete richting uit.

Interessant is deze Kilchoman zeker, maar ik vind ‘m niet top. Hij lijkt niet goed te weten welke richting hij uit wil. Thanks, Manny!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4643