WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bowmore 19 Year Old 1997 Adelphi

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juni 27, 2019 17:21:55

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 19 Year Old 1997/2017, Adelphi,
Refill Sherry Cask #2411, 545 bts
Kleur: brons
ABV: 57.2%

Compleet

Adelphi kennen we niet alleen als onafhankelijke bottelaar, het zijn ook de mensen achter de Ardnamurchan Distillery. Als bottelaars brengen ze zowat alles op de markt in single casks, zonder koelfiltratie of bijkleuring. Dit is een Bowmore uit 1997 die bijna twee decennia lang mocht slapen op een refill sherry cask. Ik heb er wel zin in. Prachtige kleur, overigens.

Hij doet me op de neus wel wat denken aan die 13-jarige van Commitment to Malt die ik nog maar net probeerde. Maar hij is ronder, gezapiger en vertoont naast donkerzoet fruit en maritieme elementen ook iets van tabaksbladeren en pas geboend leder. Boterbabbelaars! Dit is best complex, hoor!

Ondanks het hoge ABV brandt hij niet. Stevig, zeker, maar niet onhoudbaar. Opnieuw bijzonder fruitig – in die zin wijkt hij dan weer sterk af van voornoemde botteling – met mooie turfrook. Maar het fruit is hier toch wel dominant, wat ik alleen maar kan toejuichen. Abrikozen, mango, maar ook echt gewoon oloroso sherry en bruine suiker. Een klein ziltje, maar het is absoluut niet opgewassen tegen de karrenvracht aan zoetigheden.

Ah… die afdronk, kijk eens aan. Hier krijg ik een glimlach van op mijn tronie. Lang, warm, donkerzoet met een bittertje en een ziltje. Erg compleet als u het mij vraagt.

Beresterke Bowmore die absoluut niet teleurstelt. Integendeel. Goedkoop is hij niet. Je kan hem links en rechts nog krijgen voor zo’n 215 EUR. Merci, Marcel.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4636