WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bowmore 16 Year Old 1995 Silver Seal

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 26, 2019 07:28:21

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 16 Year Old 1995/2011 Silver Seal, 265 bts
Kleur: brons
ABV: 54.0%

Snuiftabak

Max Righi – die ik ondertussen al een aantal keer ontmoet heb – is de sterke man achter de Italiaanse bottelaar Silver Seal. Hij wordt een beetje beschouwd als de opvolger van Sesante. Those are big shoes to fill! Maar hij doet het wel. Ik proefde al enkele erg mooie single malts van Silver Seal, waaronder een geweldige Ardbeg, Glen Keith, Littlemill en Macallan. Helaas ook een draak van een Auchentoshan, maar kwatongen zullen u vertellen dat dat niet aan Max maar aan de whisky gelegen is. Anyway, vandaag proberen we een Bowmore uit 1995 die na 16 jaar rijping op vatsterkte werd gebotteld. Hoewel het vattype niet vermeld wordt, gaat het volgens mij – zie dat kleurtje! – om een sherryvat.

Oh, my! Lekkere old school neus (terwijl hij niet eens old school zou moeten zijn!) met een metalige toets, alsof hij uit blik wordt geschonken. Snuiftabak, walnoten, pomme d’amour, abrikozengebak, vers geboend leder, meubelpoets en mandarijnen. Ge-wel-dig!

Ja! Bingo! Wat een whisky! Limoenschillen, bloedappelsienen, pruimtabak, peterselie, turf en teer. De balans tussen de zoete en maritieme elementen is ronduit schitterend. De turf is onmiskenbaar en zorgt voor een grootse rookontwikkeling. Een ziltje maakt het plaatje compleet.

De afdronk is gewoon geweldig: bitterzoet met rook en flink wat turf en tabak.

Dit is een vloeibaar feestje, hoor. Maar ondertussen ga je hier wel ruim 300 EUR voor moeten neertellen en dat is natuurlijk wat te veel van het goede.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4633