WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bowmore 15 Year Old Feis Ile 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 25, 2019 07:33:05

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 15 Year Old Feis Ile 2018, 1st Fill Oloroso Sherry, 3.000 bts
Kleur: brons
ABV: 52.5%

Demerara

Ah… Feis Ile, het Music & Malt Festival op Islay… een droom voor verzamelaars, want elke distilleerderij heeft natuurlijk een speciale botteling voor dit feestje. In 2018 lanceerde Bowmore deze 15-jarige op 1st fill oloroso, wat aan het kleurtje goed te zien is. Ik schonk hem al opener op mijn Feis Ile tasting in Gent op 24 mei 2019, de dag waarop Feis Ile 2019 van start ging.

Hij ruikt volgens verwachting erg zoet op allerhande donker fruit met een karrenvracht aan vanille, demerara suiker en rozijntjes. Enkele loslopende pruimen. Een tikkeltje bubblegummy. Er zit ook een leuke herbale toets aan. De turfrook blijft, zoals vaker bij Bowmore, erg op de achtergrond. Zacht en als ik eerlijk mag zijn (ah, ja, eh, Mark) een beetje braaf.

Ook op smaak is het allemaal wat braafjes, hoor. Een typische kaartspelers whisky, zeg maar. Wel wat meer fruit dan op de neus; daar ben ik blij mee. Wat citrus en rozijnen, pruimen en gekonfijte abrikozen. Zoete moutsuikers. Suikerahorn. Opnieuw weinig rook, maar wel wat woodsmoke. Drink gevaarlijk makkelijk weg.

Pas op de afdronk krijg ik een beetje kruidigheid (zwarte peper) en wordt hij licht drogend door de tannine van het vat. Dat gezegd zijnde is de afdronk eigenlijk zijn troefkaart. Heerlijk.

Prima Bowmore die op het festival voor een erg democratische prijs beschikbaar werd gesteld in voldoende aantallen (iets wat van de hand-filled in 2016 niet kon gezegd worden).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4631