WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tack’Aran

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 16, 2019 08:40:59

Brouwerij: Gulden Spoor
Regio: België
Fles: Tack’Aran
Kleur: amber
ABV: 11.8%

Arran

Dit biertje werd gebrouwen in Gullegem door brouwerij Gulden Spoor in juni 2017. Nadien kreeg het biertje nog een rijping van 18 maanden op een voormalig whiskyvat – sherry hogshead #1424 – dat eerder diende om een heerlijke Arran te rijpen. Herinnert u zich deze whisky nog? Welnu, dat vat werd gebruikt om dit biertje te rijpen. Het biertje zelf werd geproduceerd met Pilsmout, Vienna en Amber 50, terwijl de hop afkomstig is van Magnum & Hallertauer Mittelfrûh. Voila, de anoraks zijn ook bediend. Op 3 december 2018 ging hij op fles. Hij heeft een wazige, amber kleur met een mooie, witte kraag met grote bubbels. De kraag verdwijnt relatief snel.

De geur van de Arran is onmiskenbaar! Daarnaast wat zoetzuur gedroogd fruit (appels, sultanas, abrikozen) en wat hout. Erg fris en zomers.

Hij is lekker fris en zoetzuur op smaak met de nadruk op Granny Smith appels. Daarnaast een mooie toets van balsamico – wat ik in bier eerder apart vind, maar wel lekker – en abrikozen. Hij is licht bruisend, voor wat het waard is. Het koolzuurgas zorgt er wel voor dat hij erg fris binnenkomt.

De afdronk is meer zoet dan zoetzuur en echt verfrissend fruitig. Lekker!

Tack verwijst naar Johan Tack, de man die zich ontfermde over het vat en mee aan de wieg stond van de Arran botteling. Waarom Aran in de naam van het bier met slechts één ‘r’ wordt geschreven is mij een raadsel. Hoe dan ook: heerlijk zomers biertje. Ondertussen al lang uitverkocht, sorry. Ik kon zelf de laatste zes flesjes te pakken krijgen via Johan (waarvoor dank!).

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4615