WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dornoch Spirit Sample Cask #90

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 15, 2019 09:26:59

Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Style I, Cask #90
Kleur: zonlicht
ABV: 63.5%

Stal

Phil en Simon Thompson zijn twee ambitieuze jongens. Terwijl hun ouders het bekende Dornoch Castle hotel runnen – met een wereldberoemde whiskybar – stoken zij er gin en whisky. Hun distilleerderij werd in 2016 uit de grond gestampt door middel van crowdfunding. Eén van de whiskyliefhebbers die mee op de kar sprong was Marcel Kip uit Nederland, die twee vaatjes op zijn naam liet schrijven: cask 84 en 90. Ze werden beiden gevuld met een spirit die volgens een verschillende stijl werd gestookt. Vat 90 vat werd met spirit volgens Style I gevuld op 8 mei 2018.

Heerlijke neus op LU-koekjes en amandelnoten, gepofte kastanjes, gebakken appeltjes en kweepeer met nog amper een spoor van de new make. Lichte stalgeur. Een hint van rook, hoewel ik betwijfel of er turf aan te pas is gekomen. Dit is verrassend rond voor een spirit van amper een jaar oud.

Op smaak is het dan weer wel duidelijk nog een embryo. Typische new make smaken van platgekookte groenten en ruw graan, terwijl er een flinke kruidigheid optreedt en een mooie rookontwikkeling ontstaat. Hier is blijkbaar toch wel wat turf gebruikt voor het drogen van de mout, me dunkt. Maar lekker dat hij is! Dat beloofd!

Heerlijk lange afdronk voor zover dat voor een spirit van belang is. Zoet op vanille met een streepje woodsmoke op het sterfbed.

Erg beloftevolle new make waar de Thompson broertjes echt wel trots op mogen zijn. En mijn vriend in Nederland? Tja, die heeft een bijzonder goeie keuze gemaakt. Ik hou me aanbevolen voor twee flesjes.

Geproefd door Mark Dermul op 07-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4613