WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balvenie Tun 1509 batch 02

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juni 13, 2019 07:15:52

Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie Tun 1509 batch 02, OB 2015, 8.500 bts
Kleur: amber
ABV: 50.3%

Appelsienen & Mandarijnen

Het was al meer dan vier jaar geleden dat ik de Balvenie Tun 1509 proefde. Ik vond die geweldig. Ondertussen is zelfs de 6e batch al verschenen. Ik proef nog maar de tweede. Tun 1509 is vier keer zo groot als het bekende vat 1401. Deze 2e batch, die in 2015 verscheen, bestaat uit 23 vaten van Amerikaanse eik en 9 Europese sherryvaten. Ik ben benieuwd of de ondertussen op pensioen gegane David Stewart zichzelf toen weer heeft kunnen overtreffen.

Appelsienen en mandarijnen is het eerste wat ik ontwaar, gedrenkt in donkere honing. Dat wordt onmiddellijk gevolgd door flink wat noten, wilde bloemen, abrikozen in eigen nat en een toets van vanille. Hint van kruisbes en een mespuntje witte peper en wat gember. Betrekkelijk zesty, moet ik zeggen. Na enkele ogenblikken komt daar appelmoes bij. Als hij even geademd heeft, komt daar moutsuiker en een klein beetje zilt bij. Tikkeltje waxy. Dit is erg mooi, complex en uitnodigend.

Mooi romig op de tong. Opnieuw zijn het in eerste instantie de appelsienen die met de aandacht gaan lopen, maar de tweede slok maakt duidelijk dat abrikozen, mirabellen en sultanas ook een vinger in de pap hebben. Naast de gember en de witte peper, krijg ik ook kaneel en een beetje zout op de tong. Misschien zelfs wat kinine. Hint van tabaksbladeren. Licht bitter, maar het fruit blijft wel overeind.

De afdronk is lang, warm, kruidig en bijna stroperig. Honing en citrus tot het eind, maar de eik krijgt het allerlaatste woord.

Erg lekker spul, zeg. Hij moet amper onder doen voor de eerste batch. Hij is nog te vinden, maar je telt er ondertussen wel al 300 EUR voor neer.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4611