WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balvenie 25 Year Old Single Barrel #3160

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 11, 2019 07:22:08

Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie 25 Year Old, OB 2018, Single Barrel #3160, Traditional Oak
Kleur: zonlicht
ABV: 47.8%

Appels & Honing

Balvenie heeft een kleine 40 verschillende single casks van zijn 25-jarige op de markt. Ik had het geluk te kunnen proeven van single barrel #3160 dat op 47.8% in de fles ging. Het betreft Traditional Oak, wat Balvenie-speak is voor ex-bourbonvat, in dit geval een refill vat. De whisky werd gedistilleerd op 8 april 1992 (ik zat nog op de hogeschool, laatstejaars, kan je nagaan) en werd gebotteld op 13 februari 2018. Zonder koelfiltratie, nota bene. Hij is alvast erg bleek.

Erg fruitige en zoete neus op voornamelijk appels, aangevuld met een karrenvracht aan honing, wat munt en wilde bloemen, vanille, witte pompelmoes en bakkerijkruiden. Daarnaast nog wat pas geboend leder, snuiftabak en moutsuikers. Laat hem vijf minuten staan en de appels en vanille torenen boven de andere aroma’s uit. Erg uitnodigend.

Hij mocht iets meer oomph hebben, maar qua smaak zit het wel prima. Vanille en wit fruit (de appels krijgen het gezelschap van peren), honing en groene thee. Ondertussen zorgt de eik voor wat witte peper, een toets van paprika en een licht bitter randje. Het werkt erg goed.

De afdronk is zijn troefkaart. Die is erg lang – op peren en appels en honing, de Balvenie Trinity, zeg maar – kruidig, licht drogend en blijft zoet. Menthol op het sterfbed.

Dit is erg goed en een schoolvoorbeeld van mature Balvenie. Dat gezegd zijnde: reken op dik 500 EUR. Da’s best veel voor een 25-jarige. Heel veel. Maar het is dan ook een heerlijke whisky.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4609