WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kavalan Distillery Reserve Peaty Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 07, 2019 07:25:55

Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Peaty Cask Distillery Reserve, Cask #R090415052AOB 2016, 300ml
Kleur: oud goud
ABV: 54%

Souvenir

Eén van de mooiste souvenirs die je kan meebrengen van een distilleerderijbezoek is ongetwijfeld een fles die je enkel ter plekke kan kopen. Zo bracht ik voor mezelf en mijn maatje Manny een Distillery Reserve mee. Het gaat om 300ml flesjes van verschillende vattypes. Toen ik er in januari passeerde, ging het om een rum cask en een peaty cask. De Kavalan op rumvat verhuisde naar Nederland, de andere bleef in Gent achter en ging vandaag open. Pittig detail: mijn fles is nummer 002 van de 301. Fles 001 was niet beschikbaar, want verdween in het distilleerderijarchief.

Mooie en aromatische neus op allerhande wit fruit: kokosnoot, kruisbes, kweepeer en appels. Wat vanille en suikerspin. Daaronder zit een mooi streepje rook, maar niet dominant. Alsof het een vatting is van bourbonvaten met slechts één vat waar eerder geturfde whisky in gezeten heeft. Wie weet? Maar mooi is het alleszins. Doet eerlijk gezegd eerder aan Talisker dan aan Kavalan denken. Maar da’s geen straf.

Hij mocht wat mij betreft iets meer body hebben, maar de smaak zit goed. Eerst wit fruit zoals op de neus, dan snel wat citroensap en appelsienschillen, een hele ruiker aan wilde bloemen en honing en dan barst de turf los. Ja, lekker, de rookontwikkeling is aangenaam en groots. Wordt midpalate tevens een beetje kruidig. Witte peper en gember. Een tikkeltje tannine die hem een drogend effect geeft, maar hij blijft smeuïg genoeg om je niet te doen bekkentrekken.

In de afdronk zet die tannine zich verder door en gaat het fruit de gedroogde richting uit. Op het sterfbed manifesteert zich een groene, herbale toets van de wegdeemsterende turf.

Dit is een drie-traps-raket die alsmaar beter wordt. Goeie neus, lekkere smaak en geweldige finish. Mooi souvenir!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4605