WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Ellen 39 Year Old 1978 Untold Stories – The Spirit Safe

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 02, 2019 06:39:00

Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 39 Year Old 1978/2018 Untold Stories – The Spirit Safe, Bourbon & Ex-sherry European Refill Casks, 1.500 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.9%

Goddelijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat deze nieuwe Port Ellen zo’n 5.000 EUR moet kosten, wat out of this world is. Daar krijg je dan wel een fantastische verpakking bij die een metafoor is voor de spirit safe, het toestel dat voor het eerst bij Port Ellen werd geïnstalleerd. Je hebt dus ook twee sleutels nodig om tot bij de whisky te geraken – ook al een vette knipoog naar dat toestel. Het is meteen de oudste Port Ellen ooit met zijn 39 jaar. Pas op, het is geen single cask, maar een vatting van bourbon en refill sherryvaten, gebotteld op een vatsterkte van 50.9%. Slechts 1.500 flessen wereldwijd zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar met een vette bankrekening. Maar is de whisky – die zo legendarisch klinkt en oogt – ook lekker?

Bijzonder levendige en aromatische neus, waarbij de typische turf van Port Ellen erg delicaat is en op de achtergrond blijft, zodoende het voetlicht gunnend aan allerhande fruit. Ja, geloof me, dit is een complex fruitbommetje op sultanas en mango, honing, tijgerbalsem, meloen, limoen en munt. Verrassend minty, zelfs, wat hem een pak jonger doet lijken – wat in dit geval als een compliment mag beschouwd worden.

Hij is krachtig op de tong, maar tegelijkertijd erg elegant. De turfrook is nu een pak prominenter en offreert flink wat zilt en rook, terwijl het fruit vooral richting limoen gaat. Midpalate wordt hij wederom tropisch en zelfs wat snoeperig met kokosnoot en Turks Fruit. Maar zo fris en levendig, zeg!

De afdronk is zalig lang en vertegenwoordigd een groot deel van de beleving van deze malt. Het begint met zoete rook en eindigt met een perfect bittertje als van een druivenpit.

Levendig, elegant en complex. Dat zijn de drie kernwoorden die voor mij blijven hangen. Voeg daar als vierde gerust overpriced aan toe, maar dat verbaast u wellicht niet. Hij is wat anders dan de andere Port Ellen, maar dat is wellicht omwille van het feit dat het een beperkt aantal vaten betreft, dat voor deze release werd aangesproken. Ik wou dat ik ‘m mij kon permitteren, want qua beleving is hij wel goddelijk. Het is zelfs de 4e hoogst scorende whisky in mijn boekje en de beste Port Ellen die ik al mocht proeven (tot nu toe). Bedankt, Arno, – of in dit geval gepaster: Weledele Heer Dobbels – dat ik deze mocht proeven!

95/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4600