WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Musa Lova Gin

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, mei 24, 2019 06:48:35

Distilleerderij: onbekend
Regio: België
Fles: Musa Lova Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 41%

Banaan

Fabian Deckers en Evy Meuleman zijn de uitbaters van de brasserie Improvisio te Leuven, in het prachtige 18e eeuwse Oude Gasthuys. Maar daarnaast maken ze ook distillaten waarbij de Musa Love bananenlikeur wellicht de bekendste is. Drie varianten hebben ze al: bananenlikeur gerijpt op sherryvaten, met Java koffie en met Leuvense honing. En niet zo gek lang geleden stortten ze zich op een gin. Daarvoor deden ze een beroep op professor Rony Swennen, die verbonden is aan de K.U. Leuven en beheerder is van ’s wereld grootste verzameling van bananenplanten. De gin, op basis van een neutrale graanalcohol, wordt gestookt met flink wat botanicals: sinaas, engelwortel, koriander, kardemom, anijs, munt, cintroen, kaneel, rozemarijn, lavendel, zoethout en – hoe kan het ook anders? – banaan. Neen, bananen (meervoud!) want er worden maar liefst vier bananensoorten gebruikt.

U mag één keer raden welk aroma de neus domineert. Inderdaad: banaan! Hoewel lekkerder dan Pisang Ambon (en minder zoet), is het niet makkelijk deze gin te appreciëren op de neus. Citrus en munt proberen wel, maar moeten toch de duimen leggen. Een toets van chocolade doet zijn intrede, wat ik dan weer vind meevallen. Maar alle botanicals ten spijt is het al banaan wat hier de klok slaagt.

Op smaak houdt hij het midden tussen bananenlikeur en kauwgom. Mier- en mierzoet met slechts een kruidig randje. Hoewel… de kruiden wordt snel luider en tillen de gin nu toch naar een hoger niveau. Maar een topper wordt het in mijn opinie nooit. Te zoet en teveel banaan. Tja.

De afdronk is middellang, pittig gekruid, maar blijft erg zoet.

GIN & TONIC

Ik weet het niet zo goed. Welke tonic moet ik hier in godsnaam aan toevoegen. Ik speel het veilig en voeg er Henry Thomas aan toe, een neutrale maar erg parelende tonic. Mijn G&T wordt hierdoor erg floraal en snoeperig, maar de banaan blijft domineren. Je moet er voor zijn, neem ik aan.

Uniek, dat is hij wel. Maar lekker? Ik vind van niet. Hou je van banaan, dan is deze gin voor jou. Is het niet je ding, blijft hier dan van weg, zou ik zeggen. Een fles van 50cl kost je zo’n 40 EUR. Eén euro daarvan gaat naar Project Kisangani van Professor Swennen, die de lokale bananenteelt hiermee ondersteunt.

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4585