WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Benrinnes 23 Year Old 1995 Signatory for Jan Vissers

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, mei 07, 2019 07:40:28

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 23 Year Old 1995/2019 Signatory ‘Italian Car Series’ for Jan Vissers, Hogshead #9059, 222 bts
Kleur: vol goud
ABV: 49.6%

Sharknose

Dit is al de vijfde uitgave in Jan Vissers’ zogenaamde Italian Car Series. Ja, onze Jan heeft een zwak voor Italiaanse bolides. Op het label prijkt de zogenaamde ‘sharknose’, een Ferrari 156 waarmee Willy Meiresse in 1962 in Napels de Grand Prix won. Het betreft een single hogshead dat afgevuld werd met spirit op 17 oktober 1995 en op fles getrokken op 27 maart 2019 op een vatsterkte van 49.6%.

De neus is betrekkelijk zoet op heel veel fruit en slechts een toefje eik. De schil van appels, vanille, verse perzik, mandarijn, maar ook potloodslijpsel, een karrenvracht aan honing en een hint van licht bruine suiker voor op de pannenkoeken. Hij is tevens lekker waxy. Een schoolvoorbeeld van hoe goeie Benrinnes ruikt.

De drinksterkte is perfect! Het mondgevoel is rijk en olieachtig, lekker waxy en flink gepeperd. Het vat heeft prima werk geleverd en geeft deze whisky de nodige diepgang. Erg zomers op wit en geel fruit met wat zoethout en kamfer. Mooie fruitigheid, hoor. Dit is zomer in je glas.

De afdronk duurt net lang genoeg om over en weer te lopen naar de whiskykast en mij er nog eentje in te schenken.

Nou, mocht er een Grand Prix voor Benrinnes bestaan, deze kwam ongetwijfeld op het podium terecht. Topklasse.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4563