WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whisky Fair Limburg 2019

EventsGeplaatst door Mark Dermul zo, mei 05, 2019 09:20:54

Afgelopen weekend zakte ik wederom af naar Limburg an der Lahn in Duitsland voor de jaarlijkse hoogmis van het betere nat, beter bekend als de Whisky Fair Limburg.

Na een helse rit van 6u30min (dankuwel, Antwerpse Ring, om mij meer dan twee uur in de ban van de file te houden) kwam ik toe in het pittoreske dorp en nam mijn intrek in een leuk pension op wandelafstand van de evenementenhal.

Ik mocht wederom, in opdracht van Catawiki, een stand bemannen om de bezoekers wegwijs te maken in de wereld van de betere whiskyveilingen. Samen met mijn collega’s Emile en Enrico verwelkomden we dit weekend letterlijk honderden mensen aan onze stand. Velen van hen namen onze voucher van 20 EUR in dank af en haastten zicht naar huis om hun eerste bod uit te brengen.

Wat ook erg prettig was, is dat we vele bekende gezichten zagen, die allemaal een goeiedag kwamen zeggen en een dram van onze goed gevulde tafel kwamen nuttigen – of aanbieden! Er gezellig allemaal. Het toont nogmaals aan dat whisky een ‘bonding spirit’ is die de tongen losmaakt en voor veel vertier zorgt, ondertussen genietend van echt goeie whisky.

Maar het spreekt voor zich dat we zelf ook af een toe een kijkje gingen nemen op de nadere stands. We zijn immers in eerste plaats ook zelf whiskyliefhebbers, natuurlijk. En dan ben je op de Whisky Fair in Limburg echt wel op je plek. Het is immers één van de grootste festivals van Europa en het aanbod is werkelijk duizelingwekkend.

Maar sta me toe te zeggen dat mijn weekend echt wel gemaakt werd door die ene speciale fles: een House of Commons uit de 1910s. Deze fles – die later door Buchanan zou hernoemd worden naar Black & White en nog later ook twee hondjes op het label zou krijgen – werd voor mijn neus geopend. De zilveren capsule werd er voorzichtig afgehaald en dan kon de kurk er uit. Deze was gemerkt, wat ons geruststelde wat authenticiteit betrof (want van het label was niet veel meer te zien). Dateren konden we tevens aan de vorm van de fles, die een zogenaamde ‘two-mold’ was, met een lasnaad onder de schouder.

We lieten hem een minuut of vijf ademen in het glas en… Wow! Wat een kanjer. Nog zo fruitig en fris. Hij was erg, erg goed. Voeg daar de opwinding aan toe van een whisky van meer dan een eeuw oud te proeven en je weekend is goed gestart.

Daarnaast kon ik in de loop van het festival nog enkele andere oudere pareltjes proberen, maar veel minder dan ikzelf gehoopt had. De drukte op het festival was hiervoor de voornaamste reden.

Maar ik som even op, als ik mag, in alfabetische volgorde:

Ancestor 1950s
Ballantine’s Finest (b. 1977)
Bowmore 15 Year Old white ceramic (b. 1980s)
Caol Ila 1981 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice
Convalmore 21 Year Old 1977 Cadenhead Authentic Collection
Glen Elgin White Horse (b. 1990s)
Glen Grant 12 Year Old 1983 Sherry Wood Wilson & Morgan
Glen Keith 21 Year Old 1967 Signatory Vintage dumpy
Glenlivet 12 Year Old Unblended All Malt (b. 1970s)
Glen Mhor 1978 Gordon & Macphail Cask Strength
Inverleven 30 Year Old 1967 SMWS 20.14
Ledaig 9 Year Old 1972 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice
Logan’s De Luxe White Horse (b. 1960s)
No Age 1992 First Edition Samaroli

‘Zo maken ze ze niet meer, meneer’. Ge moogt gerust zijn!

Maar ook recentere releases passeerden de revue, natuurlijk. Zo stonden er weer enkele geweldige releases bij The Nectar, proefde ik een heerlijke (uitverkochte!) Auchentoshan bij Malts of Scotland, liet ik mij aangenaam verrassen bij Davide Romano van Valinch & Mallet (ik proefde een geweldige Inchgower 1997 en een snoeperige Tormore 1992) en was ik echt wel de spreken over de Blair Athol 1995 van Chess Malt.

Niet vies van een nieuwe speler op de markt, liep ik ook even langs bij de twee enthousiaste eigenaars van de nieuwe Zwitserse distilleerderij Omra, waar ik de Solaris (op oloroso) echt wel kon smaken, terwijl de In Lain dan weer erg moeilijk voor me was. Maar interessant. Hou die naam in het oog.

Zaterdagavond werd gevuld door een feestelijke uitstap met enkele bekenden, zoals enkele vrienden uit Taiwan en Hong Kong, de Thompson Brothers van de Dornoch Distillery en de onnavolgbare Angus MacRaild. Geweldig gelachen, zoveel is zeker. En erg lekker gegeten, ook. Van de afzakkertjes in Villa Konthor kan ik me helaas maar weinig herinneren…

Ja, ik kan de Whisky Fair Limburg van harte aanbevelen en kijk er dan ook erg naar uit om volgend jaar opnieuw naar dit festival te trekken. Ik heb 25 en 26 april 2020 alvast in mijn agenda geblokkeerd!

May the Malt be with you!  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4561