WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mackmyra Äppelblom

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, mei 03, 2019 17:12:46

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Äppelbom, ex Calvados Casks, OB 2019
Kleur: goud
ABV: 46.1%

Appelbloesem

Äppelblom is Zweeds voor ‘appelbloesem’, wat in het geval van deze nieuwe release van Mackmyra verwijst naar de finish is voormalige calvados vaten van Christian Drouin (na een initiële rijping op ex-bourbonvaten en virgin American oak). Het huis Drouin wordt beschouwd als één van ’s werelds beste calvadosproducenten. Opgericht in 1960 wordt het familiebedrijf momenteel gerund door Guillaume, kleinzoon van oprichter Christian, dus derde generatie. Deze Mackmyra Äppelblom is een zogenaamde ‘säsongswhisky’ – seizoenswhisky – zoals de Skördetit, Iskristall, Blomstertid, Midnattssol, Midvinter, Sommartid, Vinterdröm en Vinterrök. Ik verwacht me aan een erg fruitige whisky met uiteraard appel in de hoofdrol.

Hij voldoet op de neus volledig aan de verwachtingen. Bijzonder fruitig op appels, appels en nog eens appels. Appelsap, appelmoes, cider, je kan het gek niet bedenken of je haalt het er wel uit. En dan heb ik het niet alleen over het distillaat van onze Zweedse vrienden, maar uiteraard ook over romige, volle aroma’s van de calvados. Doe daar wat cederhout bij, maar ook flink wat herbale toetsen als van jasmijn, varens, hooi en nat mos. Peren en appelsien schemeren stilaan ook door. Tot slot nog wat amandelen en toffee. Een op en top lentewhisky om van te genieten op een zonnig terras.

De body is prima, de drinksterkte ook. Lekker romig en zoet op meer van hetzelfde, met een kruidige toets als van een mespuntje peper en wat kruidnagel. Blind zou je dit wel eens met een Calvados kunnen verwarren, dus het is fair om te zeggen dat het vat van Drouin zijn stempel wel gedrukt heeft. Maar als het werkt, dan hoor je mij niet klagen.

De afdronk mag dan wat aan de korte kant zijn, de terugkeer van de jasmijn uit de neus doet me glimlachen.

Nou, dit was al mijn 21e Mackmyra en ik moet zeggen: die seizoenswhisky’s bevallen me het meest. Zo rond de 65 EUR. Ik ga hem zondagnamiddag met een warme apfelstrudel serveren. Kan niet misgaan.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4559