WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teerenpeli Distillery

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, mei 02, 2019 07:21:52

Teerenpeli Distillery
Rautatienkatu 13
15110 Lathi
Finland
tislaamo@teerenpeli.com
https://teereneplidistillery.com

Flirt

Het familiebedrijf Teerenpeli (wat zich vertaalt naar ‘flirt’) werd in 2002 opgericht. Ze begon haar leven als brouwerij in hetzelfde gebouw als het bekende grillrestaurant Taivaanranta in Lathi, maar is in 2015 verhuist naar een groter gebouw, waardoor ze ook haar productiecapaciteit significant kon uitbreide,. De originele distilleerderij kan je nog steeds in Lathi bezoeken – voor of na een maaltijd in het restaurant – want er wordt hier nog steeds gestookt, zij het wel eerder experimentele batches.

Vandaag de dag is Teerenpeli de grootste distilleerderij in Finland, met een productie van 100.000 liters spirit per jaar. De distilleerderij wordt gerund door slechts zes mensen: eigenaar Anssi Pyysing, distilleerders Jussi Oinas en Henri Haapalainen, whisky master Jaakko Joki en hun ploegbaas Timo Kuorehjärvi en tot slot Jari Mämmi die de marketing voor zijn rekening neemt.

Vaten

De twee koperen pot stills werden in Schotland gemaakt en voor het rijpen gebruikt het Finse bedrijf een panoplie aan vaten: bourbon, sherry, porto en rum. Alle vaten komen uit Schotland of Spanje. De gebruikte gerst voor de productie is 100% Fins, net zoals het bronwater.

Teerenpeli biedt ook een ‘get your own cask’-programma aan, waarbij je kan kiezen uit een vat van 64 liter dat eerder met oloroso of PX gevuld was, maar er zijn ook 140 liter bourbonvaten beschikbaar. Je kan, als je je die moeite wil getroosten, zelf naar Lathi afzakken om je eigen vat te vullen met spirit.

Range

De eerste whisky verscheen al meer dan een decennium geleden – als 4-jarige single malt – en is ondertussen nergens meer te vinden. Maar geen nood. Hun huidige core-range bevat voldoende single malt om het interessant te houden. Zo is er naast de Teerenpeli 10 Year Old single malt ook nog de Portti (Port Wood Finish), Kaski (sherry cask), Karhi (madeire finish) en Savu (peated). In 2017 werd er ook voor het eerst een gin gestookt: PyyGin (afgeleid van meneer Anssi Pyysing, de eigenaar van de distilleerderij).

De whisky en gin wordt in flesjes van 50cl gebotteld.  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4556