WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 18 Year Old 2000 Malts of Scotland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 29, 2019 07:27:24

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2000/2019, Malts of Scotland, Sherry Hogshead #MoS19007, 329 bts
Kleur: amber
ABV: 54.1%

Sexy

Malts of Scotland – de Duitse onafhankelijke bottelaar – heeft in zijn warehouse nog een prachtig sherry hogshead gevonden dat in 2000 werd gevuld met de triple distilled spirit van mijn favoriete Lowlander. Deze Auchentoshan rijpte 18 jaar lang alvorens het vat nog 329 flessen op vatsterkte opleverde. Twee ervan kwamen mijn kant uit. Ik ben hier maar wat blij mee!

Hallo, daar, lieverd! Wat ruik jij lekker, zeg! En wat een prachtige benen… Sexy! Voordat u denkt dat ik het tegen mijn vrouw heb, het gaat wel degelijk over deze whisky (het gaat voor allebei op, hoor). Een prachtig aroma van overrijpe perziken, licht rottende appelsienen (ik hou daar wel van) en flink wat zwarte en rode bessen komen eerst, onmiddellijk gevolg door kaneel en saffraan. Een toefje karamel en vanille doen hun intrede. Fris, elegant, uitdagend en tegelijkertijd erg matuur (ik heb het nog steeds over de whisky, trouwens). Ik ben nu al in de zevende hemel.

De eerste slok is zacht en licht gekruid, bijzonder fruitig en zoet, maar al snel wordt hij best stevig en kruidig, waardoor de speekselklieren in overdrive gaan. Zijn ABV laat zich gelden. Heerlijke fruitige toetsen – wederom bessen, kersen en perziken – worden omfloerst met zalige zoetigheden als karamelpasta en mokatine. Kaneel en saffraan keren weer, aangevuld met wat nootmuskaat. En plots, midpalate, komt er een handjevol rozijnen en noten opzetten. Hazelnoten en walnoten. Man, dit is echt complex en overheerlijk. Achtste hemel bestaat niet, zeker?

En dan is er nog die ongebreideld fruitige, losbandige en geweldige finish die maar blijft duren.

Heb ik hier maar twee flessen van besteld? Rap nog twee bijbestellen! Met grote dank voor het erg gulle sample aan mijn whiskybuddy Manny.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4552