WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 27 Year Old 1990 Single Cask Release for CWS

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 28, 2019 07:55:30

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 27 Year Old 1990/2017 Single Cask Release for CWS, 1st fill oloroso sherry cask, 512 bts
Kleur: brons
ABV: 53.1%

Herfst

CWS is de Chief Whisky Society, een whiskygenootschap uit China. Ze selecteerden dit single cask – een oloroso sherryvat – voor hun club. Ware het niet voor mijn nieuwe vrienden in Taiwan, ik geloof niet dat ik hier aan geraakt zou zijn. Gelukkig kon ik twee flessen op de kop tikken. Eentje voor in de Toshan Temple en eentje om van te genieten, dat spreekt. Thanks, Joseph!

De neus is alleszins ‘anders’ dan wat je van een typische Auchentoshan op Oloroso zou verwachten. En zo heb ik er toch al wel wat achter de kiezen. Hier krijg ik in eerste instantie herfstbladeren, snuiftabak, Sirop De Liège, gedroogd gras, potpourri en appelsienen. Sappige peren, karamelpasta, nootmuskaat en melkchocolade. Best atypisch, maar wel overheerlijk!

Komt stevig binnen. Lekker pikant op kruidnagel, gekonfijte gember, kaneel en zwarte peper. Dan volgt een panoplie aan donkere toetsen: tabak, dadels, rozijnen, gekonfijte appelsienen, koffiegruis, sherry en licht aangebrande karamel. Maar het werkt wel, hoor. Erg mooi en boeiend.

De afdronk is heerlijke lang, kruidig en bitterzoet.

Toegegeven, blind had ik mijn geliefde Lowlander wellicht niet herkend. En 600 EUR is een smak geld (dan heb ik het nog niet over de douanekosten…), maar deze mocht toch niet ontbreken in de verzameling. En dat het een knaller is, kan ik alleen maar toejuichen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4551