WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 29 Year Old 1988 PX Sherry Cask Finish

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, april 27, 2019 00:17:15

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 29 Year Old 1988/2018, PX Sherry Cask Finish
Kleur: koper
ABV: 49.7%

Beste van Twee Werelden

In januari bezocht ik Taiwan met Catawiki – een business trip. Op de luchthaven van Taichung – klaar om terug naar huis te komen – zag ik plots deze fles in de duty free range naar me lachen. Ik had ‘m nog niet eerder gezien. Dat is voor de Toshan Man altijd een speciaal moment, dat kan u wel begrijpen. Ondanks zijn prijskaartje van 400 EUR (hey, hij is wel 29 jaar oud, hé!) kon ik niet anders dan deze mee te brengen, toch? En wat een kanjer van een whisky is me dat, zeg!

Mooie, gelaagde neus die het beste van twee werelden – bourbon en sherry – samen brengt. Boterbabbelaars, wit fruit, een florale toets en heerlijke zoetjes, maken van deze neus een absoluut delight om te ruiken. Ik ben er een kwartietje zoet mee geweest (zag u wat ik daar deed?). Kersen, appelsien, rozijnen, donkere chocolade, karamel en vanille. Maar echt een subtiel samenspel van geuren, hoor.

Het mondgevoel is uitstekend. Mooi olieachtig, zoet en zacht met slechts een lichte prikkel van peper en gember. Koffiekoeken met krieken, karamel, butterscotch, hint van bourbon zelfs. Wat citrus op de achtergrond, weggemoffeld onder de zoetigheid van de sherry. Geen van beiden domineert, ze werken perfect samen. En de alcoholsterkte maakt dat hij perfect drinkbaar is.

De afdronk blijft zoet en erg fruitig. Een feest!

Ik ben misschien bevooroordeeld (no shit, Sherlock!) maar deze is gewoon geweldig! Ondertussen nog maar op één plek gezien in België (er zijn ook maar 9 flessen naar ons kleine landje gekomen!), maar wel 20% duurder… blij dat ik ‘m in Taiwan kocht.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4549