WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan The Bartender’s Malt 12 Year Old Saint Petersburg Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 26, 2019 06:33:28

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan The Bartender’s Malt 12 Year Old Saint Petersburg Edition, OB 2017, first fil sherry butt #134
Kleur: koper
ABV: 47%

Spasibo

Neen, deze speciale editie van de Auchentoshan Bartender’s Malt is niet makkelijk te vinden, want hij werd enkel in Rusland gelanceerd – een markt waar Auchentoshen momenteel een enorme groei kent – en betreft zelfs een single sherry butt #134. Ja, u leest het goed. Deze 12-jarige malt – Saint Petersburg Edition – is een single cask en een zustervat van de eerder door mij erg lekker bevonden PX sherry butt #135 dat je in de distilleerderij kon kopen als ‘bottle your own’. Enige verschil: deze werd versneden naar 47%. Het vat werd geselecteerd door de Russische bartender Kirill Ivashkov. Ik kreeg hem cadeau van Kit Yalta – de brand ambassador uit Moskou – toen hij mij bezocht in oktober 2018. Pittig detail: ik was het die Kit enkele jaren geleden aan de job hielp. What goes around, comes around.

Donkerzoete neus op rozijnen en bloedappelsienen, gesuikerde limoen, bosbessensap en heerlijke, smeuïge honing. Er zit zelfs een snoeperig kantje aan, als van Haribo beertjes. Zacht en toegankelijk en hij doet je het water in de mond krijgen.

De aanzet is zoet, maar mocht wat mij betreft iets meer body hebben. Dat gezegd zijne zit het op smaak goed. Erg goed, zelfs! Ja, hij komt mooi open op de tong. Zoet fruit (wederom appelsienen op kop, maar nu aangevuld met vijgen, pruimen en stekelbessen), mooie kruiden à la nootmuskaat en kruidnagel, hint van zoethout en gember en een blaadje munt. Dit is erg veelzijdig en zalig drinkbaar.

De afdronk is kruidig, zoet, warm en lang. Een stukje overrijpe meloen op het sterfbed. Dat zag ik niet aankomen.

Geweldige Auchentoshan op perfecte drinksterkte. Ik vind het bijna jammer dat Kirill deze in cocktails verwerkt, zo lekker is hij op zich. Maar een bartender van zijn klasse weet natuurlijk waar hij mee bezig is. Erg leuke Auchentoshan met een mooi verhaal en ik ben blij dat ik er twee flessen van kon scoren via Kit. большое спасибо вам, Kit!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4548