WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan The Bartender’s Malt 02

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 25, 2019 17:24:18

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan The Bartender’s Malt, Annual Limited Edition 02, OB 2018
Kleur: amber
ABV: 50%

Chocomousse

De eerste Bartender’s Malt vond ik maar zus en zo en moest vooral gezien worden in het teken van de cocktailscène. Eind vorig jaar verscheen eindelijk de tweede editie, wederom het resultaat van de zogenaamde New Malt Order wedstrijd. Twaalf bartenders uit vijf verschillende landen mochten deze samenstellen. De jongste in de mix is 6 jaar oud, de oudste meer dan 40! Er kwamen wederom verschillende typen vaten aan te pas en hij werd gebotteld op 50%.

De neus is verrassend romig op honing, butterscotch, chocomousse (!) en tabaksbladeren. Dit is apart en erg leuk. Voorts krijg ik wat gedroogde abrikozen, marshmallow en krieken. Wat is dat hier allemaal, zeg? Speels, atypisch en toch op en top Auchentoshan, moet ik zeggen. Hij heeft dat delicate trekje met wat citrus en afgereden gras, maar zoveel meer daarnaast. Dit vind ik echt goed!

Op smaak blijft hij delicaat en zoet. De krieken keren weer, aangevuld met een beetje zwarte peper en een toets van gember. Dan volgen kaneel en zelfs wat saffraan. Iets van noten verschijnt, kersenbloesems en boterkoeken. Doet me plots even denken aan een oude portwijn, maar uiteindelijk zijn het appelsienen die de teugels in handen nemen. Erg verrassende Auchentoshan, maar ik ben fan!

De finish blijft zoet en warm op bloedappelsienen.

Dit is een geweldige vatting, stukken beter dan de eerste editie. En ik ben ook erg te spreken over de sterkte. Deze zal het wellicht goed doen in cocktails – waar hij eigenlijk voor dient – maar is ook puur een dijk van een Auchentoshan!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4547