WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 9 Year Old 2008 Distillery Bordeaux Cask #3835

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 25, 2019 07:13:16

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 9 Year Old 2008/2018, Distillery Cask, Bordeaux cask #3835
Kleur: koper
ABV: 54.5%

Tijdbom

Auchentoshan heeft een liefdesaffaire met rode wijnvaten uit de Bordeaux streek. Getuige dit single cask dat je in het bezoekerscentrum kon afvullen eind 2018. Ik proefde hem voor het eerst op de WhiskyFair in Limburg (Duitsland) en besloot ter plekke dat ik deze fles wel wilde en liet er twee overkomen uit Glasgow. Eentje verdween in de verzameling, de tweede ging open op mijn verjaardagstasting.

Tuc-koekjes met kaas! Sorry, klinkt gek, maar dat is het eerste wat ik ruik nadat hij pas uitgeschonken is. Tikkeltje streng ook. Misschien zelfs wat ongewassen sokken en de groenbak vol met het afgereden gras van vorige maand… oh-oh, waar gaat dit naartoe? Die moet even ademen, me dunkt. Hij heeft letterlijk meer dan een kwartier nodig om wat open te komen met rood fruit. Aardbeien, frambozen en rode besjes, overgoten met donkere honing. Kruidig, ook. Denk nootmuskaat en kruidnagel. Herfstbladeren. Hij wordt best lekker, maar stelt het geduld serieus op de proef.

Hij is een tikkeltje stroperig, erg kruidig en zoet op rood fruit van allerlei aard. Hij proeft als het ware naar de herfst. Kruidnagel, glühwein, donkere honing. Het astringente is gelukkig vervlogen.

De afdronk is lang en warm, tikkeltje zoet, maar tegelijkertijd op het randje van winey. Een beetje muf, in alle eerlijkheid.

Dit is een tijdbom, waarmee ik wil aangeven dat hij een explosie van kruidig, rood fruit biedt, op voorwaarde dat je hier ruimschoots de tijd voor neemt. Uitschenken en onmiddellijk ruiken en proeven zal je er toe aanzetten deze achter in de kast te zetten en dat zou spijtig zijn. Want hij is best lekker als hij voldoende geademd heeft. De finish, daarentegen, valt wel wat tegen.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4546