WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Talisker 10 Year Old (Map Label)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 12, 2019 07:29:37

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker 10 Year Old (map label), OB 1990s
Kleur: oud goud
ABV: 45.8%

Ja, ’t is Talisker!

Talisker… ja, dat is altijd iets om naar uit te kijken, moet ik bekennen. Dit is de klassieke Talisker 10, maar hij zit al wel meer dan twee decennia op fles. Het is de oude, zogenaamde ‘map label’ release van het einde van het vorige millennium. Eens benieuwd of hij toen ook al zo goed was al nu.

Verrassend zoete en eerder zachte neus, waarbij ik vooral vanille, limoen en kiezelsteentjes op het strand krijg. De typische rook en peper zijn verdacht afwezig, maar dat neemt niet weg dat hij erg aardig ruikt. Tikkeltje romig. Appels en appelsienen en – mits voldoende geduld – enkele maritieme trekjes. Het duurt toch wel een minuut of vijf voor ik echt kan zeggen: ‘ja, ’t is Talisker!’

Op smaak, daarentegen, is het meteen raak! Erg romig, mooi peperig en heerlijke, rokerige toetsen die snel de bovenhand nemen. Erg, erg smaakvol, hoor! Appels en wat citrusfruit, iets van gerookte ham, zeezout en grassige toetsen. Kruidige eik geeft hem een mooi bitter randje. Iets van chocolade verschijnt. Munt ook. Allé, kom, After Eight. Denk niet dat ik dat al eerder had bij Talisker, maar het staat me erg aan. Dit is een kanjer!


En dan die afdronk… heerlijk! Lang, rokerig, gepeperd en toch zoet, romig en met een zuurtje als van pompelmoes op het sterfbed.

Hij heeft al een tikkeltje old school en dat is absoluut geweldig en maakt hem erg boeiend, zeker in vergelijking met de hedendaagse Talisker 10, die in geen enkele whiskykast mag ontbreken.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4529